I flera dagar hade de norska fiskarna tittat ned i den tämligen orädda – och till synes hungriga – vitvalens gap innan de till slut bestämde sig för att något måste göras.
Som skydd mot det iskalla vattnet drog 26-årige Joar Hesten på sig överlevnadsdräkten och kastade sig i det iskalla vattnet för att lossa den hårt spända sele som omgav det cirka fyra meter långa djuret. Med lite hjälp lyckades valen till slut kränga sig ur, berättar Hesten för norska NRK.
– Det var spännande och bra – väldigt bra, säger han.
– Jag tänkte att när vi var ombord fick vi inte ge upp. Den skulle av!
Djur använts ”med stor framgång”
Där hade dramat i norska Finnmark kunnat vara slut, men frågan är var valen egentligen kommer ifrån.
Ett plastspänne på selen bär texten ”Equipment St. Petersburg”. Enligt ryska medier finns det en fabrik i S:t Petersburg som producerade sådana spännen fram till 2010, och trots att det står på engelska så ska även annan rysk militär utrustning ha liknande spännen.
Sammantaget med den geografiska platsen har misstankarna snabbt riktats mot ryska flottan i Murmansk, inte långt från Finnmark där valen påträffades.
Att ryska militären använder vattenlevande däggdjur i militärt syfte är varken nyhet eller hemlighet, utan något den själv varit öppen med. Sverige har också tränat sälar, och USA:s militär använde exempelvis delfiner för minröjning under Irakkriget.
– Vad man kan säga är att djur har använts, just i det marina spektrumet med väldigt stor framgång ända sedan andra världskriget och framåt. Särskilt med valar och sälar som är intelligenta djur, säger Anders Larsson vid Försvarshögskolan.
– En del kan upptäcka minor, en del kan hämta upp saker från botten och en del söker och markerar saker.
Avfärdar spionspekulation
Nyheten om den misstänkt militära valen har väckt stor uppmärksamhet internationellt, och bland annat har det spekulerats i att det skulle röra sig om en ”spionval”.
I ryska radiokanalen Govorit Moskva avfärdar i varje fall ryske översten Viktor Baranets att valen ska ha varit på spionuppdrag. Det utifrån den uppenbara kopplingen till Ryssland – däremot förnekar han inte att den kan ha rymt från den ryska flottan, rapporterar BBC.
– Vi har militära delfiner i stridsroller, det är inget vi döljer.
Men i norska Tufjord har valen blivit något av en lokal kelgris, enligt NRK. Den dystra frågan är enligt forskare om den klarar sig själv på havet.
– En sak är att den måste lära sig att hitta mat på egen hand. Det andra är att detta också är ett socialt djur som vanligtvis lever i flock. Då måste den lyckas hitta en flock, och det är inte alltid så enkelt, säger Audun Rikardsen vid Norges arktiska universitet.