Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska konton i sociala medier sprider påståenden om ukrainska vapen till Hamas – se videon för Bert Sundströms förklaring. Foto: SVT/TT

Ryska påståendet: Ukrainas vapen används nu av Hamas för att attackera Israel

Uppdaterad
Publicerad

”En sak jag är helt säker på”, säger president Vladimir Putin under en presskonferens sänt av statliga tv-kanalen RT, ”är att vapen har läckt från Ukraina”. Vad pratar Putin om? Presidenten tar upp ett påstående som sprids storskaligt i sociala medier: Att de vapen Hamas använt mot Israel kommer från Ukraina.

Sedan Hamas attack på Israel har sociala medier-plattformar, inte minst Elon Musk-ägda X, beskrivits som platser som ”drunknar i desinformation”. SVT Nyheter har tidigare tittat närmare på en rad vanligt förekommande falska påståenden.

Från ryskt håll har ett flertal konton, allt ifrån små anonyma på Telegram, till stora officiella tillhörande Rysslands expresident Dmitrij Medvedev, tagit ton och anklagat Ukraina för att ha sålt NATO-vapen vidare till Hamas.

SVT verifierar
Exempel på två sociala medier-poster med påståenden om Hamas och ukrainska vapen.

Ett särskilt spritt videoklipp visar vad som påstås vara ukrainska vapen, medan en röst på arabiska i bakgrunden tackar och berättar att de ska användas ”i kampen mot fienden”.

”Hamas har varit på besök flera gånger”

Vad är sanningen bakom vapenklippen, och hur är Ukrainas och Rysslands relation till Hamas?

– Ukrainas president Zelenskyj har tagit avstånd från Hamas agerande, medan till exempel ledare för Hamas har varit på besök i Moskva flera gånger i år, och Ryssland är allierade, delvis iallafall, med Hamas och Iran, säger SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

I videon ovan visar vi vapenklippen som sprids i sociala medier, och så går Bert Sundström igenom vad sanningen bakom dem är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet