Bild med tre män i kostym och en man i traditionell klädsel, som står framför en banner med texten ”BRICS 2024” och uppgifter om plats och datum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Processen att skapa en multipolär världsordning pågår, en dynamisk och oåterkallelig process”, sa Putin vid öppnandet av toppmötet. Foto: SERGEY BOBYLEV / BRICS-RUSSIA2024.RU HANDOUT

Ryssland värd till Brics toppmöte: ”Skapar en multipolär världsordning”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland står som värd när mer än 20 länder samlas i staden Kazan för det pågående Brics-toppmötet.

Enligt Vladimir Putin håller en ny multipolär världsordning växa fram.

Samtidigt uppmanar EU deltagarländerna att trycka på för att få ett stopp på kriget i Ukraina.

Sammanslutningen Brics, som till stor del består av diktaturer eller länder med kraftigt demokratiskt underskott, har tidigare kritiserat ”västländers hegemoni” som leder till vad de kallar ett maktfullkomligt världsherravälde.

Under onsdagen började över 20 länders ledare och diplomater samlas i ryska staden Kazan, beläget längs med floden Volga öster om Moskva, för blockets toppmöte.

Putin: Fler länder vill ansluta

Värdlandet Ryssland och president Vladimir Putin öppnade mötet med att meddela att flera länder visat intresse för att ansluta sig till blocket. Över 30 stycken beskriver han det som.

”Processen att skapa en multipolär världsordning pågår, en dynamisk och oåterkallelig process”, sa Putin vid öppnandet av toppmötet, rapporterar tyska DW.

Enligt Putin är till exempel Turkiet intresserat av ett nära samarbete med Brics och han ser stora möjligheter i detta, särskilt med tanke på Turkiets geopolitiska roll.

Han beskrev även relationerna mellan Ryssland och Turkiet som goda och konstruktiva, med ett långvarigt samarbete inom flera områden.

Under onsdagskvällen deltog den turkiske presidenten Tayyip Recep Erdogan vid Brics-mötet för att knyta band med sin ryske kollega.

Uppmanar till stopp på kriget

Många länder på Brics-mötet har uttryckt ”en önskan om att bidra mer aktivt” för att lösa konflikten i Ukraina, en önskan som Putin välkomnar, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov vid sidan av toppmötet, rapporterar ryska statliga medier.

EU-talespersonen, Peter Stano, uppmanar under öppningsdagen länderna som deltar Bricsmötet att kräva av Putin att avsluta kriget omedelbart, rapporterar Reuters.

– Vi litar på att alla deltagare i toppmötet i Kazan kommer att använda detta evenemang för att återigen uppmana Putin att omedelbart avsluta kriget mot det ukrainska folket, säger han.

Recep Tayyip Erdoğan och Vladimir Putin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rysslands president Vladimir Putin om möjligheterna för ett närmare samarbete med Turkiet genom Brics i videon. Foto: AP

Fakta: Brics

Brics är en grupp av länder som skapades för att utmana västvärldens ekonomiska dominans. Ursprungligen bestod den av Brasilien, Ryssland, Indien och Kina – världens då snabbast växande ekonomier – vilket gav namnet Bric. Senare anslöt sig Sydafrika och namnet blev Brics. Från att ha varit en informell grupp har Brics utvecklats till en samarbetsorganisation med regelbundna toppmöten och en politisk agenda.

År 2024 utvidgades gruppen med Egypten, Etiopien, Förenade Arabemiraten och Iran. Tillsammans representerar Brics 45 procent av världens befolkning och 28 procent av den globala ekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.