SVT:s korrespondent i Istanbul, bild på president Putin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns tillfällen när Putin och Erdogan har närmast psykat varandra, säger SVT:s korrespondent i Istanbul Tomas Thorén. Foto: SVT

Erdogan möter Putin i Ryssland: ”En kontroversiell fråga”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Erdogan möter Putin i Ryssland under onsdagen. Träffen mellan Turkiet och Ryssland sker mitt under brinnande krig i Ukraina.

– Det här är en kontroversiell fråga, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Mötet för Brics-länderna pågår just nu i Kazan i södra Ryssland. Under mötet ska man bland annat diskutera ett internationellt betalningssystem som ska kunna kringgå dollarn och sanktioner, enligt SVT:s korrespondent Tomas Thorén.

– Brics brukar kallas för en slags motvikt till G7, väst och framförallt USA:s dominans i världen, säger han.

Iran och Kina är andra medlemmar.

Erdogan på plats

På onsdagen har också Turkiets president Erdogan rest dit för att träffa värdnationens president Putin. Turkiet är ännu inte med i Brics-sammanslutningen – men vill vara det.

Det kan ses som en fjäder i hatten för både Ryssland och Kina, menar Thorén.

– För Turkiets del så ser man det här som att man försöker spela i båda lägren. Men från västs sida har det framförts kritik om hur president Erdogan kan åka och skaka hand med Putin, samtidigt som det pågår ett krig i Ukraina och där Nato har ett väldigt tydligt ställningstagande för Ukrainas sida.

”Psykat varandra”

I Turkiet är det nu mycket fokus på mötet och stämningen mellan de två presidenterna som genom åren framstått som både kärvänlig och kylig.

– De har också psykat varandra genom åren, så det är liksom fullt fokus på det i Turkiet. Hur ser kroppsspråket ut, hur ser samspelet ut mellan de här två?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.