Stefan Löfven i grå kavaj och vit skjorta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem vek först ner blicken? Stefan Löfven om sitt möte med Rysslands president Putin. Foto: SVT/Min sanning

Stefan Löfven om mötet med Putin – ”Arga leken”

Publicerad

Under sin tid som Sveriges statsminister träffade Stefan Löfven Rysslands president Vladimir Putin en gång.

– Jag upptäckte efter ett tag att han satt och stirrade på mig, för att jag skulle vika ner blicken. Och då kände jag att nu är det läge för motstånd här, säger han i Min sanning.

Det är tre år sedan Stefan Löfven, då partiledare för Socialdemokraterna, avgick som Sveriges statsminister efter att ha fällts i en misstroendeomröstning i riksdagen. Nu släpps hans memoarer.

I boken skriver han bland annat om det laddade mötet med Rysslands president Vladimir Putin, på en konferens under våren 2019 i Sankt Petersburg. Stefan Löfven beskriver relationerna mellan Sverige och Ryssland som ”inte de bästa”, på grund av invasionen av Krim och luftkränkningar av svenskt territorium. Under samtalet märkte Stefan Löfven att president Putin stirrade på honom.

– Det är en härskarteknik helt enkelt. Den är inte helt okänd. Då kände jag att nej, nu är det faktiskt läge för motstånd här, berättar han i Min sanning, en intervju som publiceras först på söndag.

Vänsterpartiet och marknadshyrorna

Stefan Löfven ser också tillbaka på turerna som föregick hans avgång för tre år sedan. Han beskriver dessa händelser som bakgrunden till dagens högerledda regering som styr med stöd av Sverigedemokraterna.

Allt bottnade i en utredning om att införa fri hyressättning i nybyggen, vilket Vänsterpartiet var emot. De hotade med att dra tillbaka sitt stöd för den S-ledda regeringen. När Socialdemokraterna ändå gick vidare med hyresutredningen väcktes en misstroendeomröstning och Stefan Löfven fälldes.

– Det var en allvarlig händelse, framför allt för landet, och jag tycker inte det var värt det, säger han i Min sanning.

Här ser han tillbaka på händelseförloppet:

Stefan Löfven i grå kavaj och vit skjorta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fortfarande irriterad” – Stefan Löfven om händelserna som föregick hans avgång. Foto: SVT/Min sanning

Se hela Min sanning på söndag den 15 september på SVT Play eller i SVT2 klockan 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.