– Det är dysfunktionellt när det gäller nationell säkerhet, dundrar republikanen John McCain, ordförande i senatens försvarsutskott, om Trumps Vita hus.
– Vem styr? Vem ansvarar för politiken? Vem fattar beslut?
Uttalandet, som återges av tidningen The New York Times, fälldes kort efter att Trumps nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgått – sedan det framkommit att han inte berättat hela sanningen för vicepresidenten om de samtal han i december hade med Rysslands USA-ambassadör rörande Obamaregeringens sanktioner.
Oroliga republikaner
Kort därefter publicerade både The New York Times och nyhetskanalen CNN uppgifter från anonyma källor om att medarbetare till Trump i fjol ”konstant” stod i kontakt med högt uppsatta tjänstemän inom ryska underrättelsetjänster och det ryska styret.
Samtalslistor och avlyssnade telefonsamtal pekar ut Flynn och Paul Manafort, som var Trumps kampanjordförande mellan april och augusti i fjol. Manafort avgick sedan han hamnat i fokus för en utredning om korruptionskopplingar till proryska partier i Ukraina – och efter att ha blivit förbisedd när kampanjledningen omorganiserades.
John McCain är inte den ende av Trumps partikamrater som öppet visar oro. Senatens majoritetsledare Mitch McConnell säger att det är ”högst troligt” att kammarens underrättelseutskott, som redan utreder uppgifterna om rysk inblandning i fjolårets presidentval i stort, kommer att undersöka Flynns Rysslandskontakter.
Kontakterna gjorde Flynn sårbar för rysk utpressning, enligt Justitiedepartementet som varnade Vita huset i januari. Även South Carolinasenatorn Lindsey Graham vill att Flynn utreds medan New Yorkrepublikanen Peter King anser att Trump själv bör frågas ut om huruvida det var han som gav Flynn order att förhandla med Moskva.
Andra kongressledamöter i presidentens parti håller låg profil.
Spricka?
Frågan är om utspelen är början på en allvarlig spricka mellan falanger som är skeptiska respektive lojala mot Trump inom Republikanerna, det parti som även styr kongressens båda kamrar. Och om så är fallet, hur långt är skeptikerna beredda att gå?
I USA är det representanthuset som fattar beslut om riksrätt gentemot högt uppsatta ämbetsmän (som presidenten och HD-domare), ett beslut som fattas med enkel majoritet. Om så sker agerar senaten domstol, för fällande dom krävs två tredjedelars majoritet.
På den demokratiska sidan är kraven på nya oberoende och opolitiska utredningar av regeringens Rysslandskontakter om möjligt än mer högljudda.
Avlyssningarna som pekar ut Manafort gjordes i samband med att USA-myndigheterna utredde sommarens dataintrång mot Demokratiska partiet. Enligt källorna har man inte funnit några bevis för att Trumpkampanjen medverkade till attackerna.