Så agerar grannländerna i kriget mellan Hamas och Israel

Uppdaterad
Publicerad

Qatar har spelat en huvudroll i förhandlingarna om vapenvilan i kriget mellan Israel och Hamas. Men vad säger resten av länderna i området?

Land för land – så är relationen till Israel

I Libanon befinner sig terrororganisationen Hizbollah i väpnad konflikt med Israel, de har dock inget formellt stöd av Libanons regering. Här finns också Hamas och palestinska islamiska jihad. Även Iran har ett finger med i spelet genom sitt stöd till Hizbollah och Hamas, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert.

Även från syriskt territorium har raketer skjutits mot Israel, och Israel har bombat syriska mål.

Mycket på spel för Jordanien och Egypten

Egypten och Jordanien har båda fredsavtal med Israel. Avtal som slöts under 1970- och 90-talet. Inget av länderna ser ut att ge sig in i kriget, även om opinionen i länderna inte ställer sig särskilt positiv till Israel.

I Jordanien vill kung Abdullah II inte stöta sig med USA genom ett krig med Israel. Det finns till och med de som kallar Jordaniens fred för ”kungens fred”.

I de båda länderna finns dessutom en ovilja att ta emot palestinska flyktingar, delvis för att en massflykt från palestinska områden försämrar möjligheten för en palestinsk stat. Och det finns en rädsla för att Israel inte kommer låta människor återvända hem, säger Anders Persson.

– Ett annat skäl är att eftersom Hamas styr i Gaza och en stor del av Gazas befolkning är sympatiskt inställda till Hamas, så kan det leda till att de här människorna flyr till Egypten och Jordanien hamnar i opposition och på så vis blir ett säkerhetshot. 

Länder med gräns mot Israel befarar också att palestinier ska attackera Israel från deras länder och på så sätt dra in dem i kriget, enligt Anders Persson.

Hör mer om länderna som befinner sig i krigets närområde och om hur de förhåller sig till kriget mellan Israel och Hamas i spellistan ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet