• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gula västarna är i dag en bred och brokig rörelse, med många frågor på agendan, men de handlar nästan uteslutande om ekonomi och köpkraft samt demokratireformer. Familjepolitik har aldrig lyfts upp som en nyckelfråga – även om det kan se så ut. Foto: Philippe Huguen/AFP/TT & Michel Euler/AP/TT

Så blev förbud mot samkönade äktenskap till synes en hjärtefråga för Gula västarna

Publicerad

Den gula vågen som sveper över Frankrike drar allt fler ögon till sig. Den breda rörelse som är Gula västarna uppvaktas nu från flera håll av andra grupperingar i landet. Grupperingar som gärna slår mynt av uppmärksamheten för att försöka nå ut med sina egna budskap – som att förbjuda samkönade äktenskap.

I snart två månader har demonstranter i gula trafikvästar skakat om Frankrike. Vad som började som en protest mot höjd bränsleskatt har vuxit till en landsomfattande rörelse som framförallt vill… slopa samkönade äktenskap?

Så såg det i alla fall ut när den franska regeringen, som en reaktion på Gula västarnas protester, öppnade en sajt där medborgare fick skriva och rösta på varandras förslag på vilka politiska frågor som regeringen bör prioritera. Resultatet skulle ses som en grund för den landsomfattande debatturné som president Macron inleder nästa vecka.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Och allra populärast bland de förslag som lades fram blev alltså – med god marginal – avskaffandet av Frankrikes könsneutrala äktenskapsbalk, som antogs 2013.

Gula västarna är i dag en bred och brokig rörelse, med många frågor på agendan, men de handlar nästan uteslutande om ekonomi och köpkraft samt demokratireformer.

Frågan om samkönade pars vigselrätt eller familjepolitik överlag har aldrig lyfts upp som en nyckelfråga. Anhängare till Gula västarna är inte heller enhälligt på den ena eller andra sidan i den debatten.

Kapades av katolsk rörelse

Förklaringen till det motsägelsefulla resultatet i omröstningen går i stället att spåra till en till synes kraftig mobilisering från den konservativa rörelsen La Manif pour tous (LMPT), rapporter bland andra franska Huffington Post.

LMPT kan ses som något av en formmässig föregångare till Gula västarna, men bestående av framförallt konservativa katolska grupperingar. Den till en början opolitiska rörelsen dök plötsligt upp i Frankrike 2012, i protest mot nyvalde president François Hollandes vallöfte om att tillåta samkönade äktenskap.

Sedan den lagen blev verklighet har rörelsen fortsatt kämpa för den traditionella kärnfamiljens ställning och motsätter sig även alla former av samkönat föräldraskap liksom assisterad befruktning och genusvetenskap.

Rörelsen La Manif pour tous grundades 2012, i protest mot dåvarande president Hollandes införande av en könsneutral äktenskapsbalk i Frankrike. I dag försöker rörelsen åter göra sig hörd genom att ta plats tillsammans med Gula västarna. Foto: Thibault Camus/AP/TT

”Grattis, ni har saboterat möjligheten till opposition”

Detta sätt att kapa regeringens omröstningsinitiativ och försöka skifta fokus från Gula västarnas egentliga hjärtefrågor har inte gått Gula västarna obemärkt förbi.

”Man undrade ju varför många av de Gula västarna aldrig trodde att regeringen faktiskt skulle ta denna omröstning på allvar. Grattis LMPT, ni har lyckats sabotera den första verkliga möjligheten till en bred opposition mot Macron. Nöjda?”, skriver en person som kommentar på omröstningens hemsida.

Flera kontaktytor mellan rörelserna

Det här är inte heller första gången LMPT försöker hitta sätt att rida på den gula vågen. Från officiellt håll finns inget uttalat mål att faktiskt slå samman de två rörelserna men en dialog förs ute på gatorna. Båda rörelserna vittnar om hur representanter för LMPT sökt sig till hundratals av de rondeller som Gula västarna ockuperar runt om i Frankrike.

– Hälften av dem vi pratar med tar spontant upp sina familjer. Antingen för att de är oroliga för sina barns framtid, för sina åldrande föräldrar eller sina syskon, säger Ludovine de La Rochère, ledare för LMPT, till den kristna dagstidningen La Croix.

Det finns även exempel på framstående gestalter inom Gula västarna som tidigare varit medialt synliga inom LMPT, även om det inte rör sig om några ledarfigurer.

Inte ensamma i sin uppvaktning

LMPT är inte de enda som försöker hitta sätt att liera sig med de gulklädda demonstranterna. Såväl fackföreningsrörelser som politiska och främlingsfientliga grupperingar har dragit på sig gula västar för att försöka lyfta fram just sin huvudfråga som främsta slagord på gatorna.

Från politiskt håll är det framförallt partier längst ut till både vänster och höger på den politiska skalan som försöker kanalisera det folkliga engagemanget – även om man drar sig för att regelrätt associera sig med de stundom våldsamma protester som genomförts.

Kan lyckas flytta fokus på debatten

För Gula västarnas del är uppvaktningen inte nödvändigtvis uppskattad. En majoritet ur rörelsen har redan sagt sig bojkotta Macrons kommande debatturné.

Om kärnanhängarna nu väljer att inte delta och föra sin egen talan riskerar de nu, enligt franska bedömare, att den offentliga debatten i stället kapas av andra högljudda rörelser som gärna använder den erbjudna plattformen för att göra sig hörda genom mediebruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet