Rekordmånga bränder har drabbat flera länder i Sydamerika i år. Stora arealer i Brasilien, Peru, Bolivia, Argentina och Paraguay har satts i brand av både naturliga orsaker och mänskliga aktiviteter.
– I år har fler regioner, fler ekosystem och fler arter påverkats, säger Luis Zari på Peruanska centret för miljöjuridik till Reuters.
Enligt siffror från Brasilianska myndigheter som WWF sammanställt har det fram till september i år över 24 miljoner hektar brunnit i Brasilien (motsvarande mer än halva Sveriges yta), varav 11 miljoner i brasilianska Amazonas. Bara där handlar det om över 100.000 bränder.
Även i Peru har det varit rekordmånga bränder i år, över 10.000. Det är fler än rekordåret 2020. I Bolivia har över 10 miljoner hektar brunnit i den värsta brandsäsongen någonsin enligt organisationen Tierra. Satellitdata visar att det handlar om över 80.000 bränder.
– Vad som har hänt de senaste månaderna i östra Bolivia är en katastrof utan motstycke i landet, säger Juan Pablo Chumacero, forskare på Tierra.
Även regnskogen brinner
Bränderna drabbar inte bara människorna utan även djuren och ekosystemen.
– På många ställen lokalt är det väldigt akut. Både för biologisk mångfald och för människorna, särskilt urfolk som bor i skogarna har det väldigt svårt, säger Olle Forshed, expert på regnskog på Världsnaturfonden WWF
Bränderna är både anlagda av människor som bränner mark för odling men orsakas också av naturliga orsaker som blixtnedslag. Klimatförändringar och torka tillsammans med skogsbruk har gjort skogen mer lättantändlig.
– Naturlig regnskog brinner egentligen aldrig, men man har skapat en regnskog som kan brinna, säger Olle Forshed.