Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Petra Nyberg, programchef på SOS Barnbyar, berätta om evakueringen av barnbyn i Sudan. Foto: TT/AFP/SVT

SOS Barnbyar fick evakuera: ”Väldigt traumatisk situation för barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Väpnade styrkor tog över SOS Barnbyars lokaler i Khartum. Hjälporganisationen har sedan dess evakuerat barn till en säker plats i södra delen av huvudstaden.

– Fokuset just nu för oss är våra anställda och de familjer vi har. De ska få skydd, mat och förnödenheter så att de kan överleva stridigheterna, säger Petra Nyberg, programchef på SOS Barnbyar.

De barn och unga som får hjälp av SOS Barnbyar i Khartum evakuerades i förra veckan från sina hem. Nu befinner de sig på ett tillfälligt boende. Petra Nyberg, programchef på SOS Barnbyar berättar hur situationen blev allt mer akut när den närliggande militärbasen började ta sig in på barnbyns område. Enligt Sveriges Radio rör det sig om soldater från paramilitära RSF

– Vi lyckades få kontakt med de väpnade styrkorna och få dem att pausa ett tag så vi kunde komma ut med barnen och familjerna. De fick åka därifrån i barnens skolbussar.

Oroligheter i Sudan

Ska evakueras vidare

Det rör sig om 99 personer, varav 68 barn, 11 vårdgivare och åtta lokalanställda, som fick lämna området. Många av de barn SOS Barnbyar hjälper har redan gått igenom trauman. Nu väntar ytterligare en svårt tid. Förhoppningen är att kunna evakuera barn och fosterfamiljer till tryggare platser på landsbygden i stället för boendet i Khartum.

Redan innan stridigheterna bröt ut var 8,5 miljoner barn i behov av humanitärt stöd enligt Unicef.

– Just nu befinner de sig mest på golvet i sina hem för att inte vara i närheten av fönster. De kan inte gå i skolan, de får inte mat som man är van vid på bestämda tider. Det är klart det är en väldigt otrygg och skrämmande för barnen, säger Petra Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet