Tidigt på morgonen den 26 december sker en jordbävning på havsbotten i Indiska oceanen.
Två kontinentalplattor har tryckts ihop mot varandra längs en 120 mil lång sträcka och flera miljarder ton havsvatten pressas uppåt och framåt. Resultatet är en tsunami.
Skalvet ska senare uppmätas till 9,3 på Richterskalan, vilket gör det till det 3:e kraftigaste skalvet någonsin.
– Bara pang så kom vågen. Jag sögs under vattnet i 3-400 meter ungefär. Jag fastnade under bråte och låg där och bara försökte få luft, berättade en överlevare som SVT:s team pratade med dagen efter tsunamin.
Se filmerna från den 26 december och katastrofscenerna som följde i videon.
Hur ser en tsunamivåg ut?
Utseendet
Tsunamis är en serie vågor (inte bara en) som orsakas av en stor och plötslig förskjutning av havet, vid exempelvis en jordbävning på havsbotten.
Men när en tsunami kommer i land ser den inte ut som en vanlig vindvåg. Det kan snarare se ut som en snabbt stigande översvämning eller en vägg av vatten.
Hastigheten
Hastigheten på en tsunami beror på havets djup. I djuphavet är tsunamier knappt märkbara men kan röra sig lika snabbt som ett jetplan, över 800 km/h. När vågorna kommer in på grunt vatten nära land saktar de ner till cirka 50 km/h. Det är fortfarande snabbare än en person kan springa.
Höjden
När vågorna saktar ner växer de i höjd. De flesta tsunamier är mindre än 5 meter höga, men i extrema fall kan de bli över 30 meter.
Under tsunamikatastrofen 2004 fanns inga smartphones och filmmaterialen på vågen är begränsade. I efterhand har forskare försökt sammanställt hur höga tsunamivågorna var.
Det man kommit fram till är att vattnet nådde 30 meter i indonesiska Aceh-provinsen, som låg närmast jordbävningens epicentrum och som drabbades allra värst.
Längs Thailand och Sri Lankas kuster nådde vågorna cirka 10 meter.
Längs Afrikas kust nådde vågorna runt 5 meter.
Källa: National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA