man dricker vatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer med människor i hettan? Vad kan göras? Vilka städer hanterar hettan bättre än andra? – Radhika Khosla, professor vid Oxfords universitet svarar på frågor om värmebölja i städer. Foto: Erik Rönnqvist/SVT

Så kan städerna klara hettan

Publicerad

Hettan under årets varmaste månader är en plåga för stora delar av världen. Värst är det i städerna. Ska människor kunna bo kvar måste bebyggelse planeras om – och det finns lyckade exempel.

Av de extremväder som orsakas av klimatförändringarna är extrem hetta det dödligaste. Höga temperaturer gör människor sjuka, både fysiskt och psykiskt.

– Det är outhärdligt, man kan inte sova eller leva, säger Dimitris Konstantinidis i Aten.

I samband med att staden anordnade OS för 20 år sedan anpassades infrastruktur för ökad påfrestning, bland annat genom att motorvägar byggdes över och runt naturliga vattendrag.

Het sommar

Grekland har haft den varmaste sommaren på länge. Under både juni och juli slogs värmerekord. Just nu brinner det också kraftigt nordost om Aten och förorter till huvudstaden har evakuerats.

– Aten är inte en stad byggd för framtiden. Vi märker det inte minst på hur varma nätterna blir här när värmestrålningen hålls kvar av husen och det är farligt, särskilt för sjuka, äldra och de små, säger Georgios Papavasileiou, meteorolog vid Nationella observatoriet i Aten.

Dimitris Konstantinidis som bor i staden, tycker att husen blir som ugnar och berättar att det är svårt att ta sig för någonting över huvud taget under sommarens varmaste dagar.

– Man bara ligger ned och väntar på att det ska gå över. Jag försöker att inte använda AC så mycket men det är svårt. Jag har också djur så jag tänker på dem, säger han.

Vilka hälsorisker innebär och hur kan städer anpassas efter värmen? Se professor Radhika Khosla, klimatforskare vid universitetet i Oxford, i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.