• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Så lurades den mexikanske knarkkungen ”El Mayo” av sonen till sin tidigare partner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt flera medier kan en av El Chapos söner, Joaquín Guzmán López, ligga bakom ”El Mayos” gripande. Foto: Reuters/US Department of State TV

Så lurades den mexikanske knarkkungen ”El Mayo” av sonen till sin tidigare partner

Publicerad

I årtionden har han lett den ökända Sinaloakartellen tillsammans med ”El Chapo”. Men på torsdagen greps 76-årige Ismael ”El Mayo” Zambada – efter att ovetandes ha klivit på ett privatplan med slutdestination USA. Enligt flera medier tros han ha blivit lurad av en av El Chapos söner, Joaquín Guzmán López, som också greps.

Ismael ”El Mayo” Zambada har gjort sig känd som en skarpsinnig organisatör som håller låg profil och undviker den flashiga livsstilen som annars förknippas med knarkbaroner. Men i torsdags greps den mexikanske knarkkungen i El Paso – efter vad som beskrivs som en osannolik operation.

Samtidigt greps Joaquín Guzmán López, en av fyra söner till Joaquin ”El Chapo” Guzmán, Sinaloakartellens andra grundare och mest kända ledare som 2019 dömdes till livstids fängelse i USA.

Lurade kartelledare

De nu fängslade männen är bland den amerikanska regeringens mest eftersökta narkotikahandlare. Utrikesdepartementet hade erbjudit 15 miljoner dollar för information som ledde till Zambadas tillfångatagande, enligt Washington Post.

Utifrån källor till flera amerikanska medier ska ”El Mayo” ha lockats till USA av Guzmán Lopez, som enligt uppgifter övertalat honom att kliva på ett privatplan under förevändning att de skulle titta på mark och hemliga landningsbanor i norra Mexiko. Enligt Wall Street Journal lämnade Guzmán frivilligt över sig, troligtvis i utbyte mot ett lägre straff.

Männen står nu inför flera anklagelser. ”El Mayo” har redan förnekat flera av dem i federal domstol i Texas, skriver New York Times.

Amerikanska myndigheter har enligt Washington Post riktat in sig särskilt på just Sinaloakartellen, som är ”den största försäljaren av fentanyl i USA”, enligt Anne Milgram, chef för den federala narkotikamyndigheten (DEA).

Drogvåldet tros öka

Den syntetiska opioiden har orsakat den dödligaste drogepidemin i USA:s historia. Men fängslandet av männen väntas ändå inte påverka flödet nämnvärt då drogkartellen har en rad möjliga efterträdare som står redo att ta över verksamheten, bland dem El Chapos äldste son Iván. Tillverkningen av fentanyl tros dessutom vara utspridd på flera småskaliga producenter.

”'Kingpin-strategin', som fokuserar på att fälla enskilda kartelledare, är sällan framgångsrik, säger Mike Virgil, tidigare narkotikapolis vid DEA, till BBC.

Han och många andra tror nu att gripandet kan leda till interna konflikter och en ny våldsvåg. Mexikos regering har redan placerat ut 200 personer ur sina specialstyrkor på gatorna i Culiacán, delstatshuvudstaden i Sinaloa, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.