Överläkare Elizabeth Kimbell förklarar att man snabbt gick igång med smittspårning – redan samma eftermiddag som man upptäckte smittan på äldreboendet. Foto: Dan Jåma/SVT

Så lyckades norska äldreboendet få stopp på ett stort utbrott av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

När Oslo drabbades hårt av coronaviruset började Trondheim direkt att förbereda sig på ett utbrott.

Men trots en snabb och effektiv hantering av den smittvåg som följde visade anställda på ett äldreboende, som inte haft direktkontakt med smittade, symptom på covid-19.

En andra smittvåg var ett faktum, och man tvingades tänka om för att stoppa ett stort och potentiellt förödande utbrott.

Under påsken visade det sig att en vikarie var smittad på äldreboendet Havsteinekra i Trondheim.

– Vi gick igång med smittspårning samma eftermiddag, säger överläkaren Elizabeth Kimbell.

Coronapandemin

Spårningen begränsades inte till Havsteinekra. Den smittade bodde tillsammans med anställda vid andra boenden och de testades också omedelbart.

– När provresultaten kom nästa dag var vi klara med smittspårningen och hade satt patienter och medarbetare i karantän, vi var så snabba att andra inte smittades, säger Elizabeth Kimbell.

Den andra smittvågen

Men en vecka senare upptäcktes det att anställda, som inte haft direktkontakt med den första gruppen smittade, plötsligt visade symptom på covid-19.

– Det var då vi förstod att vi behövde bredda kartläggningen och titta på andra saker än personkontakt, säger Kimbell.

Allt som kunde föra smittan vidare undersöktes och det visade sig att de gemensamma omklädningsrummen var ett problem. Använd utrustning kom i kontakt med rena kläder.

– Vi måste erkänna att vi inte är starkare än den svagaste länken, säger Marit Langli, ledare för kommunens särskilda covid 19-grupp.

Nya rutiner för en bättre smittspårning

– Personalen växlar inte längre mellan avdelningarna och vi för logg över vilka patienter de besöker, förklarar Langli.

Vikarieintaget har ökat rejält och mycket energi har lagts på att lära vikarier använda skyddsutrustning på rätt sätt.  Det visade sig bland annat att munskydd emellanåt användes fel och ökade risken för smitta.

För att fler snabbt ska kunna testas har kommunen en egen corona-bil. Det är en avskalad ambulans med basutrustning och personal som administrerar testerna. Corona-bilen är inte lika tidskrävande att sanera som en vanlig ambulans och själva provtagningen görs av särskilt utbildad personal.

Marit Langli, ledare för kommunens särskilda covid 19-grupp. Foto: Dan Jåma/SVT

Tre döda i Trondheim och risk för nya utbrott

I Norge har äldrevården sin egen läkarkår och Elizabeth Kimbell, som tidigare arbetat i Sverige, tycker att det är en fördel att nyckelpersoner sitter under samma tak. De kan snabbt ta egna initiativ innan norska folkhälsoinstitutet kommer med nya riktlinjer.

– Att vi valde att testa så brett gjorde att vi upptäckte många fall väldigt tidigt, innan de hunnit att smitta andra, säger Kimbell och understryker att tidsfaktorn är viktig.

I Trondheim fanns tid att förbereda organisation och personal på de 25 äldreboendena före virusets ankomst. 

– Nu måste vi lära oss att leva med viruset och minska riskerna. Vi kommer att få in smitta i sjukhemmen igen, det tror jag, men jag hoppas att vi hanterar det på ett väldigt effektivt sätt när det händer, säger Elizabeth Kimbell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet