Så pratas det om svenskt och finskt Natomedlemskap i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Att Finland och Sverige diskuterar Natomedlemskap skapar ilska i Ryssland. Det menar Rysslandskännaren Per Enerud.

– Vi ser en retorik där man formulerar det som om man är omgiven av fiender. En svensk Natoanslutning jämförs i rysk tv med Hitlers koalition mot Ryssland.

Den ryska propagandan är tydlig – Ryssland är de enda som står emot nazismen i Europa, precis som det i ryska ögon var under andra världskriget. Det menar Per Enerud, Rysslandsexpert vid från Myndigheten för psykologiskt försvar och tidigare SVT-korrespondent i Moskva.

– I rysk tv är EU och Nato samma sak som när Ryssland var de enda som stod enade mot Hitler. Samma retorik används nu: ”vi är omgivna av nazister”. Till och med svenska hamnarbetarförbundet i Göteborg har kallats nazister i rysk tv.

Sverige och Nato

Sverige i perifierin

Vad Finland väljer att göra är dock viktigare för Ryssland än den svenska Nato-diskussionen menar Per Enerud.

– Sverige är fortfarande i periferin för de ryska intressena, vi är inte särskilt viktiga för Ryssland. Finland är en väldigt romantiskt föreställning för Ryssland, de är ”vårt land” tänker de.

Det är naturligt för Ryssland att skruva upp hoten om hypersoniska vapen och kärnvapen i och med Natodiskussionerna i Norden menar Enerud. Dmitrij Medvedev, vice ordförande i ryska säkerhetsrådet, tidigare rysk president och premiärminister, varnade tidigare i veckan för detta och sa att Ryssland ”kommer att vidta åtgärder” om Sverige och Finland går med i militäralliansen.

– Det är det man har kvar, kärnvapen är till för att avskräcka och skapa en politisk situation runt dem. Att Sverige naturligtvis har rätt att fatta beslut om Nato, men att Ryssland har precis samma rätt att flytta fram sina kärnvapen där de tycker det är viktigt menar de, säger Enerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet