Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, säger att Sverige har blivit bättre på brandbekämpning.

Sverige har blivit bättre på att bekämpa skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i Europa och Nordamerika har skogsbränder härjat under sommaren, med stora risker för människor och djur och ekonomiska förluster som följd. Men i svensk skogsmark har lärdomarna de senaste åren varit många.

– Det har brunnit mycket, mycket mer än det gör i dag. Det är för att vi är så effektiva på att bekämpa bränder i dag, säger Anders Granström, skogsbrandforskare vid SLU i Umeå.

Det är svårt att sia om skogsbränder kommer att bli vanligare i Sverige framöver.

– De senaste åren har det inte varit en påtaglig förändring. Vissa år har det varit många riskdagar, andra har det varit få. Vart trenden är på väg går inte att säga nu, säger skogsbrandforskare  Anders Granström vid SLU.

Klimat

Det är möjligt att bränderna ökar eftersom klimatet tyder på en högre brandrisk framöver, menar Leif Sandahl, brandingenjör på MSB:

– Men om det blir vanligare beror egentligen på om vi människor kan se till att inte starta onödiga bränder.

2018 en väckarklocka

Samtidigt är antalet skogsbränder på historiskt låga nivåer. Innan det moderna skogsbruket på 1850-talet kunde det brinna hundratusentals hektar per år. På senare år har också kunskapen om bekämpandet av skogsbränder ökat. Många lärdomar kommer från skogsbränderna 2018.

– 2018 var en väckarklocka. Efter det har man skärpt rutinerna. Det finns en ökad insikt både inom skogsbruket och i räddningstjänsten om att det kan gå väldigt illa om man inte lyckas bekämpa elden, säger Anders Granström.

Kommunerna har förbättrat sin taktik och metod, staten har förstärkt sina resurser och samarbetet både inom Sverige och i EU har förbättrats, anser Leif Sandahl på MSB.

Kunskapen behöver öka

Samtidigt är minnet kort, konstaterar Anders Granström. Viktiga lärdomar i dag kan vara bortglömda imorgon.

Nio av tio skogsbränder startas av människan. För att de ska minskas måste också kunskapen om brandrisker öka hos allmänheten.

– Man kan i Sverige bli bättre på att inte ställa till bränder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet