Bert Sundström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s Bert Sundström gå igenom det senaste läget längs fronten i videon. Foto: TT/AFP/SVT

Så ser läget ut längs fronten i Ukraina

Publicerad

Ryska trupper har intensifierat sina attacker mot staden Avdijivka. Tusentals soldater och stridsfordon anfaller nu från tre olika håll, enligt den ukrainska militären.

– Ryssarna har bestämt sig för att man är beredda att ta till vilka medel som helst, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Ryssland inledde en intensiv kamp om kontrollen över Avdijivka i början av oktober. Den sjätte november beskrev Ukrainas militär att minst 7000 ryska soldater hade dödats eller skadats.

– Det här är väldigt viktigt för Ryssland och det är inte säkert att att Ukraina orkar hålla emot. Staden är nu helt tom på vanligt folk, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Kriget i Ukraina

”Här hoppas Ukraina kunna bryta igenom frontlinjen”

Strax öster om staden Cherson beskrivs det hur Ukraina nu har börjat etablera närvaro på de södra delarna av floden Dnepr, som sedan länge fungerat som en frontlinje i kriget.

Ryska militärbloggare har vittnat om hur ukrainska styrkor för första gången setts transportera stridsfordon över floden.

– Det skulle få väldigt stor betydelse för kriget om Ukraina lyckas etablera en stor närvaro med stridsfordon, för då måste Ryssland sätta in jättestora resurser för att hålla emot den offensiven, säger Bert Sundström.

Se hela avsnittet av Kriget i veckan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet