En tät smog täcker New Delhis gator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tät smog täcker New Delhis gator. Foto: Reuters

Så ska New Delhi bekämpa smogen – vill manipulera fram renande regn

Uppdaterad
Publicerad

Luftkvaliteten i indiska storstaden New Delhi har uppnått farliga nivåer. Nu vill miljödepartementet använda sig av molnsådd – en välkänd väderteknik för att framkalla regn.

New Delhi-bon Chaitanya maskerar ansiktet när han cyklar, av rädsla för att påverkas av smogen:

– Jag hoppas att regeringen gör något i stället för bara att skylla ifrån sig, säger han till Reuters.

New Delhi brukar beskrivas som världens mest förorenade huvudstad och den täta smogen har legat över staden i en vecka.

– I norra Indien dominerar ett högtryck och torrt väder. I samband med högtrycket blandas luften väldigt lite och i stora städer samlas partiklar från trafiken, industrin och byggdamm i luften. På grund av luftföroreningar försämras luftkvaliteten jättemycket, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic som tidigare jobbat med molnsådd.

Vädermanipulation används i olika syften

Skolor har stängts, man har avbrutit byggarbete och begränsat fordonstrafik. De åtgärderna – i kombination med molnsådd, hoppas man ska råda bot på det akuta problemet. Metoden går ut på att manipulera fram nederbörd som ska dra med sig smogpartiklarna i luften mot marken.

Det är första gången som New Delhi testar vädertekniken som använts av andra länder i många år, exempelvis av Kina, USA, Indonesien och Malaysia. Molnsådd har använts i flera olika syften, till exempel för att förbättra förutsättningarna för jordbruket, eller för att styra väderförutsättningarna under stora sportevenemang.

– Processen är komplicerad och kräver speciella atmosfäriska förutsättningar, det är också väldigt dyrt, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic om chanserna för New Delhi att lyckas rensa luften genom att manipulera fram regn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.