Så stängs världen ner – ländernas förbud och restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Nya förbud och restriktioner på grund av coronaviruset haglar tätt världen över. Skolor stänger, EU stoppar resor in i unionen och i flera länder råder utegångsförbud. Här är några av alla nya förhållningssätt som har meddelats av regeringar och myndigheter under de senaste dagarna.

Stängda gränser

EU:s stats- och regeringschefer har enats om att stänga den yttre gränsen i 30 dagar framåt. Det innebär ett inreseförbud till medlemsländerna samt fyra länder som inte är medlemmar men som ingår i Schengensamarbetet: Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein. Undantag görs för EU-medborgare och personer bosatta i EU som vill resa hem. Undantag görs också för diplomater, vårdpersonal, forskare och allehanda transportörer av viktiga gods.

Länder som de senaste dagarna fattat beslut om att helt eller delvis stänga sina gränser är bland annat USA, Danmark, Norge, Finland, Polen, Slovakien, Tjeckien, Portugal, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kanada.

Stängda skolor

I grannländerna Danmark, Norge och Finland har regeringarna beslutat att stänga skolorna. Danmark var först ut i Norden och meddelade att alla skolor och universitet stängs från och med den 16 mars. Kort därefter meddelade Norge att landets alla skolor och förskolor också stänger. Finland har tagit beslut om att stänga sina skolor och universitet från och med den 18 mars. Skolorna ska vara stängda en månad framåt, till den 13 april.

Skolor har även stängts i bland annat hårt virusdrabbade Kina och Italien, samt i Frankrike, Österrike, på Irland och i vissa delar av USA.

I Sverige rekommenderas gymnasieskolor, högskolor och universitet att bedriva distansundervisning, enligt statsminister Stefan Löfven (S). Sveriges regering bereder även en tillfällig lagstiftning för att vara förberedd för en situation där även grundskolor och förskolor kan komma att stänga.

Utegångsförbud

I bland annat Italien, Spanien, Frankrike och Österrike är det förbjudet att lämna sitt hem. Bara de mest nödvändiga aktiviteterna får undantag från förbudet, däribland att handla mat och gå till jobbet om distansarbete inte är möjligt.

Även i Kina, där virusutbrottet startade, uppmanas folk att stanna inomhus.

I Storbritannien, där barer och restauranger redan stängt, uppmanas alla att stanna hemma – om de inte behöver uträtta absolut nödvändiga ärenden. Som nödvändiga ärenden räknas att besöka matbutiken, doktorn eller att komma ut och röra på sig en gång om dagen.

Begränsning av sociala sammankomster

I Finland och Danmark begränsas offentliga sammankomster till tio personer. Allmänheten rekommenderas att undvika att vistas på offentliga platser i onödan. Bland annat Sverige och Norge har rekommenderat att alla offentliga tillställningar med fler än 500 personer ställs in.

I USA uppmanas befolkningen att undvika grupper större än tio personer.

I Österrike får inga sammankomster med fler än fem personer hållas. I Tjeckien har evenemang med över 100 personer förbjudits.

Myndigheter i flera provinser i Indien har förbjudit grupper på fler än fem personer att träffas samtidigt och varnat för att den som bryter mot förbudet kan straffas.

Storbritannien går ännu längre. Där är folksamlingar på tre eller flera personer förbjudet. Människor får alltså bara umgås två och två om det inte rör sig om personer i samma hushåll. Bröllop, dop och andra ceremonier är också tillfälligt förbjudna. Begravningar undantas.

Också Tyskland förbjuder sammankomster med fler än två personer, åtminstone till 6 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet