Hollywoodskylten belyst av flammor, med en dramatisk bakgrund som visar staden Los Angeles vid skymning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fejkade klipp sprids på en brinnande Hollywoodskylt – i videon går vi igenom hur man vet att det är fejk. Foto: Faksimil

Så vet du att den brinnande Hollywood-skylten är fejk

Publicerad
SVT Verifierar ·

De mest förödande skogsbränderna i Los Angeles moderna historia rasar, och i sociala medier-flöden trängs nu autentiska bilder av förkolnade byggnader och tjock svart rök med konspirationsteorier och fejkvideor – som i flera fall handlar om den ikoniska Hollywood-skylten.

Bränderna på Maui på Hawaii under sommaren 2023 var de dödligaste i USA på 100 år, och gav upphov till en mängd konspirationsteorier, bland annat om att bränderna var iscensatta av den amerikanska staten eller andra skugglika grupperingar, och hade startas av laserstrålar – falska påståenden som SVT tittade närmare på då.

Nu rasar omfattande bränder i Los Angeles.

SVT Verifierar

Faktumet att orsaken till Los Angeles-bränderna ännu inte är känd har gett upphov till Maui-liknande tongångar i sociala medier.

Utöver grundlösa påståenden om statliga konspirationer och utomjordiska attacker sprids också stora mängder till synes realistiska videoklipp och bilder som påstår sig visa hur världskända byggnadsverk sväljs upp av de rovgiriga lågorna.

Videoklipp och bilder som är fejkade.

Falska påståendet: Ikoniska skylten har brunnit upp

Den kanske enskilt mest kända symbolen för Kalifornien – Hollywood-skylten – har blivit föremål för massa spekulationer, och videor som påstås visa hur skylten brinner upp har setts av hundratusentals.

”Hollywood-skylten är borta! Webbkameran är nere och skylten har brunnit upp, det är vad mina källor i Hollywood säger”, skriver en användare på X. Försöker man titta på skyltens webbkamera möts man av ett error-meddelande. Foto: The Hollywood sign/X

En webbkamera som visar skylten live 24 timmar om dygnet ligger nere, något som av vissa tagits som ytterligare bevis för att den brunnit upp.

Men, Hollywood-skylten har inte brunnit upp, och de bilder och videor som påstås visa det är fejk.

Se hur SVT undersöker skyltens påstådda öde i videon ovan.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet