Margrethe Vestanger. Foto: FRANCISCO SECO / POOL

Så vill EU reglera sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

EU:s nya regler för digitala tjänster kommer att påverka sociala mediers ansvar och frihet att ta bort innehåll. Om stora digitala plattformar brister i att ta bort innehåll som är olagligt i det EU-land ärendet rör, kan de i allvarliga fall tvingas betala upp till 6 procent av sin globala omsättning i böter.

EU-kommissionen vill tvinga techjättarna att snabbt ta bort olagligt innehåll som upptäcks och användarna ska få möjligheten att överklaga avstängning och borttagande av inlägg – det är några av EU-kommissionens förslag för hur sociala mediebolagen ska regleras.

Margrethe Vestager är EU-kommissionären med ansvar för konkurrensfrågor, som gjort sig känd för att driva techjättarna inför rätta. Hon säger att det inte ska vara företags globala “one size fits all”-regler som avgör vad som är tillåtet online eller inte. 

– Onlinevärlden måste anpassa sig till allt som vi redan kommit överens om att det gäller offline. Plattformarna måste leva upp till nationell lagstiftning.

”Anmärkningsvärt att Trumps konto raderades” 

En viktig förändring rör borttagande av inlägg och avstängning av användare. Inte minst aktuellt nu med USA:s förre president Donald Trump som alltjämt är portad från Facebook och Twitter. Med de nya EU-reglerna på plats, skulle ett sådant fall inte behövt gå så långt som till en avstängning, menar Vestager. 

– Visst, han passerade verkligen en gräns i sina sista postningar. Men det är ändå anmärkningsvärt att alla hans tidigare tweets och inlägg ansetts okej och tolererats. Med de nya EU-reglerna skulle plattformarna tvingats interagera mycket tidigare med honom och varna honom för att han lägger upp innehåll som flaggas som osanning, gränsande till det olagliga eller olagligt. Så att det inte kommer som en överraskning för honom om han senare stängs av. 

Ska gå att överklaga en avstängning

När det gått så långt att en användare blivit avstängd eller fått inlägg raderade, så ska hen ha rätt att överklaga beslutet till någon slags skiljedomsnämnd. Det återstår att se hur den skulle sättas samman och fungera i praktiken, men det bör vara en extern instans som tar hänsyn till landets lokala regler och moral, menar Vestager. 

– Det är viktigt att det är på nationell nivå. En dansk och en svensk kan ha olika åsikter om vad som är okej på nätet. Danskar är ganska robusta i sitt sätt att diskutera, medan svenskar är de mest civiliserade på jorden. Vi ska inte försöka standardisera, utan lämna utrymme för nationella olikheter.

De nya EU-reglerna måste godkännas av Europeiska rådet och EU-parlamentet innan de blir verklighet. Tidigast 2022. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.