– Vi kommer att öka Natos närvaro i Östersjön, säger Alexander Stubb, Finlands president under en pressträff under Natomötet i Helsingfors.
Mark Rutte, Natos generalsekreterare, säger att den senaste tidens misstänkta sabotage mot undervattenskablar är anledning till oro och att skuggflottan är ett stort problem.
– Att skydda vår infrastruktur är ytterst viktigt, säger Rutte.
Det nya övervakningssatsningen kommer att omfatta patrullfartyg, flygplan och drönare.
På mötet deltar ledarna för Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen, Sverige och Tyskland tillsammans med Natos generalsekreterare Mark Rutte och Europeiska kommissionens vice ordförande Henna Virkkunen.
Fokus för mötet är hur hotet från Rysslands så kallade skuggflotta ska bemötas och hur undervattensinfrastrukturen ska skyddas.
I det gemensamma uttalandet meddelar deltagarna de är fast beslutna att avskräcka, upptäcka och motverka alla försök till sabotage.
”Varje attack mot vår infrastruktur kommer att bemötas med ett robust och beslutsamt svar”, skriver Natomedlemmarna.
– Det är ett ganska starkt uttalande och klart avskräckande för de företag som driver skuggflottan. Det är tydligt att man kommer att gå hårdare åt misstänkta fartyg inom ramarna för internationell rätt, säger Liselott Lindström, SVT:s Finlandskorrespondent.
Misstankar om sabotage och spionage
Fartyget Eagle S misstänks för att ingå i den ryska skuggflottan och för att ha skadat undervattenskablar mellan Finland och Estland i slutet av december.
– Det handlar om gamla oljefartyg som Ryssland använder för att få ut sin olja på världsmarknaden och på så sätt fortsätta finansiera sitt krig, säger Liselott Lindström.
Det finns också misstankar om att de här fartygen kan syssla med någon form av spionage eller övervakning.
– Ryssland sysslar också med GPS-störning som gör att många fartyg får svårt att navigera. Det finns många risker i Östersjön att gå på grund. Så en oljekatastrof på Östersjön är också något man är förberedd på, säger Liselott Lindström.
Se hela SVT Nyheters sändning här.