Coronaviruset har sitt ursprung i Wuhan, i centrala Kina. Foto: AP/TT

Det här behöver du veta om coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset får allt större spridning i Kina. Över 100 människor har avlidit medan över 4 500 personer konstaterats smittade. Men risken att viruset ska sprida sig till Sverige är liten, enligt Folkhälsomyndigheten.

Har några fall uppdagats i Sverige?

Nej. Folkhälsomyndigheten har analyserat prover på enstaka patienter med luftvägssymptom som nyligen har varit i Wuhan. Men samtliga prover har hittills varit negativa vilket innebär att ingen av patienterna har burit på coronaviruset 2019-nCoV.

Coronapandemin

Hur stor är risken att smittan kommer till Sverige?

Liten. Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället bedöms för närvarande som mycket låg. Samtidigt påpekar Folkhälsomyndigheten att det inte går att utesluta att enstaka fall upptäcks i Sverige på grund av det omfattande resandet. I ett sådant scenario har myndigheten metoder på plats som gör det möjligt att snabbt ställa diagnos.

Vilka är symptomen på smitta?

Luftvägssymptom, feber och hosta. Vid de dödsfall som har rapporterats har patienterna haft en annan allvarlig underliggande sjukdom. Inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar.

Hur smittar viruset?

Man tror att viruset ursprungligen kommer från djur men det är fortfarande mycket som är okänt kring hur det sprids. Det kan spridas mellan människor men inga uppgifter hittills pekar på att det är särskilt smittsamt från människa till människa.

Hur många kan smittas?

Enligt två studier från Imperial College London och Lancaster University kan 190 000 personer ha viruset till den 4 februari. Detta bygger på att man beräknar att den genomsnittlige insjuknade smittar mellan två och tre personer. Denna siffra är dock väl hög tror Pasi Penttinen, chef för influensaenheten på EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med data om hur viruset sprider sig utanför Kina och att det fortfarande är en tidig fas i virusets spridning och därför är svårt att beräkna hur virusets sprider sig framöver.

Vilken behandling ges till den som smittats?

Det finns inget specifikt läkemedel eller särskild behandling mot virussjukdomen. Som vid andra luftvägsinfektioner är behandlingen inriktad på att stödja funktionen hos organ som lungorna och njurarna.

Jag ska resa till Kina, vad ska jag tänka på?

Utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till Hubei i Kina. Avrådan kommer i första hand inte på grund av risken att bli smittad av coronaviruset, utan till följd av belastningen på sjukvården i provinsen. Ingen avrådan finns för övriga Kina. Saker att tänka på är att följa nyhetsrapporteringen, hålla god handhygien och undvika kontakt med sjuka. Läs mer om UD:s reserekommendationer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet