Kravallpolis framför parlamentet i Georgien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranter och poliser har drabbats samman i Georgiens huvudstad Tbilisi. Foto: Reuters

Sammandrabbningar i Georgien – efter debatt om omstritt lagförslag

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter och polis har drabbat samman igen utanför parlamentet i Georgiens huvudstad Tbilisi efter att lagstiftare debatterat om det omstridda förslaget om ”agentlagen”.

Dessutom uppges partiledaren för Georgiens största oppositionsparti ha blivit misshandlad sent på tisdagen.

Sammandrabbningarna skedde när demonstranter försökte hindra lagstiftare att ta sig ut genom bakvägen av parlamentet – efter att ha debatterat om det omstridda lagförslaget.

Senare på tisdagskvällen blev Levan Khabeishvili, ledaren för Georgiens största oppositionsparti United National Movement, misshandlad enligt uppgifter från en partitjänsteman till Reuters.

Han säger att Khabeishvili misshandlades av polisen efter att ha försvunnit från centrala Tbilisi. Partiledaren själv har publicerat en bild på X av sitt blodiga ansikte med ett blåslaget öga.

Våldsamma sammandrabbningar

Vid sammandrabbningarna har polis använt batonger och pepparspray för att mota bort demonstranter. Ett vittne till nyhetsbyrån säger att polisen även använt tårgas utan förvarning samt att vattenkanoner satts in.

På framsidan av parlamentet där stora protester pågår syns EU-flaggor och plakat med texten ”nej till rysk lag” och ”vi är Europa, vi är Georgien”.

– Vi står här för att försvara det georgiska samhällets beslut att gå med Europa, vilket blockeras av parlamentarikerna med den andra utfrågningen av detta lagförslag. Vi kommer att stå här och fredligt protestera mot det, säger en av demonstranterna till Reuters.

Omstritt lagförslag

Protester har pågått i flera dagar mot lagförslaget som fick grönt ljus i en första parlamentsrunda i mitten av april och som syftar till att kunna stämpla organisationer som ”utländska agenter” om mer än 20 procent av deras finansiering kommer från andra länder. Liknande lag används i Ryssland för att straffa regeringskritiker och tysta oberoende media.

Lagförslaget har även kritiserats utomlands. USA, Storbritannien och EU har alla riktat kritik mot den. EU-tjänstemän har även gått så långt och sagt att de kan stoppa Georgiens väg in i blocket, där de fick kandidatstatus i december i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.