Rapporter om nya varianter av virus leder ofta till larmrapporter och oro för snabb spridning. Det nya lungviruset som upptäckts i Wuhan i Kina utlöser samma farhågor sedan fall lokaliserats i flera länder.
Mellan 2003 och 2004 plågades världen av sarsepidemin som orsakade runt 8 000 utbrott och 750 dödsfall. Även den smittan upptäcktes först i Kina.
– Utbrottet kunde begränsas när man isolerade vårdpersonalen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han anser att det nu finns ett bättre nätverk för att dela information.
Hur svårt är det att förutse hur ett virus utvecklar sig?
– Virus förändras inte, men vi har för få fall för att göra en säker analys av det aktuella läget. Det låter cyniskt, men fler smittade ger oss mer data och en bättre bedömning av hur viruset sprider sig.
Är rutinerna bättre inom sjukvården än vid sarsutbrottet?
– Även då fanns strikta rutiner, men den snabbare informationen i dag gör att vi kan lägga oss på en hög nivå av säkerhet och sedan trappa ner när vi vet mer.
Hur bedömer du trovärdigheten i Kinas rapportering av nya fall?
– Det är stor skillnad. Kina har en helt annan transparens och delar data mycket snabbare nu än under sarsutbrottet.
Överdriver medierna ofta riskerna?
– Det finns en tendens att överdriva, men det är också svårt i början att veta vem som har rätt. Det florerar olika uppgifter om viruset att sprids från människa till människa. Mycket tyder på att så är fallet, men viruset verkar spridas från en lokal källa och inte särskilt effektivt.
Är världen bättre rustad att hantera smittspridning numera ?
– Absolut. Vi har helt andra möjligheter att hantera dessa frågor eftersom informationen är bättre och snabbare, säger infektionsläkaren Anders Tegnell, ansvarig för folkhälsoanalys vid Folkhälsomyndigheten.
Fakta: Vad ska man tänka på?
Var observant på influensaliknande sjukdom inom en vecka efter att ha vistats i områden där smittan finns, eller efter att ha träffat personer som varit sjuka efter att ha varit i dessa områden.
Vid symtom bör man uppsöka läkare för undersökning och provtagning. De symtom som beskrivits är de vanliga för influensa, som feber, hosta, muskelvärk, huvudvärk, halsont, matleda, sjukdomskänsla, illamående, diarré.
Folkhälsomyndigheten bedömer risken för fall i Sverige som mycket låg.
Källa: Folkhälsomyndigheten