Enligt dekreten ska kvinnor också få rätt att registrera barnafödsel, giftermål eller skilsmässa och bli vårdnadshavare för minderåriga barn.
– Om det här införs till fullo så är det ett stort steg mot att låta vuxna saudiska kvinnor ta kontroll över sina egna liv, säger Kristin Diwan, vid Arab Gulf State Institute, till AFP, och tillägger att kvinnor får större rörelsefrihet och självständighet.
Dekreten innebar också reformer på arbetsmarknaden som ska innebära större möjligheter för kvinnor. Bland annat får alla invånare i Saudiarabien rätt att arbeta utan att utsättas för diskriminering till följd av kön, funktionshinder eller ålder.
Kronprinsen pådrivande
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har varit pådrivande när det kommer till att reformera det konservativa landet. 2016 presenterade han en plan för att stärka landets ekonomi genom att öka antalet kvinnor i arbete, från 22 procent till 30. I fjol blev det även lagligt för kvinnor att köra bil i landet. Kritiker menar dock att förändringarna främst är kosmetiska.
Fakta: Saudiarabien
Det oljerika Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är en absolut monarki som styrs av kungafamiljen (släkten Saud). Kronprins Mohammed bin Salman, även kallad MBS, har de senaste åren haft ett allt större inflytande över politiken i det ultrakonservativa landet.
Omkring 33 miljoner människor bor i landet, varav drygt 6 miljoner i huvudstaden Riyad. Saudiarabien har inga politiska partier och inget valt parlament. Kungen utser en rådgivande församling, shurarådet, som fått en något utvidgad roll i lagstiftningsarbetet. Även religiösa ledare konsulteras vid viktiga beslut.
Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet styrs i enlighet med wahhabismen, en fundamentalistisk riktning inom sunniislam.
Människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch (HRW) anklagar regelbundet Saudiarabien för godtyckliga gripanden, tortyr och dödsstraff, som även döms ut för barn.
Källa: Nationalencyklopedin och Landguiden/UI
TT