Jemen har länge varit på randen till kaos och nu intensifieras striderna ytterligare, med hjälp av en militärkoalition ledd av Saudiarabien.
Insatsen är inte begränsad till någon viss del av landet och saudiska flygangrepp ska ha riktats mot en rebellkontrollerad flygbas och en internationell flygplats nära huvudstaden Sanaa, uppger militära källor för nyhetsbyrån AFP.
Stina Blomgren, SVT:s korrespondent i Egypten, berättar att Arabförbundets utrikesministrar träffas i Sharm el-Sheikh i dag och att situationen i Jemen står högst upp på agendan.
– Jemen är regionens fattigaste land och en skådeplats för USA:s strider mot al-Qaida. Då både Islamiska staten och al-Qaida finns i landet är det en känslig situation då det skulle få stora konsekvenser om landet skulle kollapsa, säger hon.
Oro bland boende
I den södra delen av Sanaa har journalisten Hafez Albukari hört explosioner och motattacker under natten.
– Jag är orolig för min familj, mina barn. Jag är också rädd för att attackerna ska intensifieras ytterligare, säger han till TT över en knastrig telefonlinje.
Albukari berättar att det råder en lätt panikslagen stämning i staden, många har stannat hemma från arbetet och låter inte barnen gå till skolan. De som har möjlighet kommer att lämna staden, tror han.
– Framåt kvällen kommer Sanaa att vara en nedstängd stad. Ingen vill vara ute när attackerna sker. Jag tror att det här bara är början, frågan är vad Jemen kommer att få ut av det här?
Minst 13 civila uppges ha dödats i Sanaa under natten, bland dem kvinnor och barn, enligt en källa inom civilförsvaret som talat med AFP. Flera hus har också förstörts. I en stad i närheten av Aden i södra Jemen har minst 18 personer dödats, enligt en lokal tjänsteman.
Huthirebellerna kontrollerar huvudstaden sedan i höstas, och på senare tid har deras styrkor ryckt fram söderut dit landets president tagit sin tillflykt.
Flera Gulfländer i koalitionen
Den saudiske USA-ambassadören Adel al-Jubeir uppger att tio länder ingår i Saudiarabiens militära koalition som nu angriper rebellposteringar. Dit hör bland annat Qatar, Kuwait, Bahrain och Förenade arabemiraten.
– En fråga som kommer att diskuteras på dagens ministermöte är om en markoffensiv kommer att genomföras. Både Egypten och Jordanien har bekräftat sitt deltagande i en sådan, säger Stina Blomgren till SVT Nyheter.
Tv-bolaget al-Arabiya rapporterar att även Pakistan och Sudan är redo att delta i en markoffensiv. I de saudiska styrkorna ingår 100 krigsflygplan och 150.000 soldater. Fyra egyptiska örlogsfartyg har korsat Suezkanalen och är på väg mot Adenviken, uppger källor enligt nyhetsbyrån Reuters.
En talesperson för Huthirebellerna säger till mediebolaget al-Jazira att den militära insatsen kommer att dra in området i ett omfattande krig. Rebellerna varnar också fartyg från att närma sig hamnar i Jemen, rapporterar den saudiskägda tv-kanalen al-Hadath.
USA deltar inte direkt i den militära insatsen. Saudiarabien har däremot koordinerat operationen med USA, enligt al-Jubeir.
En amerikansk tjänsteman säger att angreppen föregåtts av överläggningar på hög nivå. Den amerikanske presidenten Barack Obama är informerad. Enligt Vita huset har Obama godkänt logistisk hjälp och underrättelsestöd.
Presidenten på flykt
Rebellerna tog i går kontroll över flygplatsen i staden Aden i södra Jemen, men i morse uppgav en säkerhetskälla att regeringstrogna styrkor återtagit den.
Jemens president Abd Rabbu Mansur Hadi uppges befinna sig i Aden, dit han flydde efter att ha satts i husarrest. Enligt en medarbetare välkomnar presidenten den saudiska koalitionens insats.
Konflikten i Jemen innebär att två regionala stormakter ställs mot varandra. Huthirebellerna stöds av sina shiitiska trosfränder i Iran och Hadi av det sunnitiska Saudiarabien, uppbackat av bland andra USA.