• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bloggaren Raif Badawi har dömts till 1.000 piskrapp för att ha förlöjligat islam. Foto: Bild från Twitter

Saudisk bloggare piskades offentligt

Uppdaterad
Publicerad

I Saudiarabien har bloggaren Raif Badawi blivit offentligt pryglad, enligt Amnesty International. Straffet verkställs trots omfattande internationella protester.

Badawi ska ha förts till ett torg i Jeddah, och där ha fått ta emot 50 rapp i samband med fredagsbönen. Det uppger ögonvittnen för nyhetsbyrån AFP. Han har dock dömts till 1.000 piskrapp och straffet ska verkställas efter hand.

Enligt Amnesty International har Badawi troligen åkt tillbaks till fängelset. Organisationen uppger att han ska få 50 piskrapp i veckan tills hela straffet är avklarat – det vill säga i 20 veckor.

Medier

– Det är fruktansvärt att någon som inte är skyldig till annat än att utöva sin yttrandefrihet kan utsättas för en sådan ondskefull och grym bestraffning, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.  

Dömd för förlöjligande av islam

Badawi fängslades 2011 och  anklagas för att ha tillåtit fri debatt på sin blogg och för att ha förlöjligat islam. Badawis advokater överklagade domen, men nekades resning. Han anklagades också för hädelse, nåt som bestraffas med döden i Saudiarabien, men den delen av åtalet lades ner.

 Diktaturen Saudiarabien har ett mycket strängt religiöst styre och har sen den arabiska våren slagit hårt mot landets demokratiaktivister. Badawis fru och barn lämnade Saudiarabien efter fängslandet och befinner sig nu i Kanada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet