Strax efter midnatt, svensk tid, kom uttalandet från den saudiske åklagaren i fallet med den försvunne journalisten Jamal Khashoggi. Saudiarabien säger nu att Khashoggi dödats inne på konsulatet i Istanbul. Detta efter att bråk uppstått med flera människor som Khashoggi träffat inne på konsulatet, uppger den saudiske åklagaren i sitt uttalande.
Några detaljer om vad som föranlett bråket, specifik dödsorsak eller vad som hänt med Khashoggis kropp framkommer inte i det uttalande som statliga saudiska nyhetsbyrån och tv-bolaget hänvisar till.
– Utredningen pågår fortfarande och 18 saudiska medborgare har gripits, säger åklagaren.
Händelsen har redan börjat få konsekvenser i Saudiarabien enligt SVT:s Stina Blomgren.
– I nästa vecka står landet värd för en stor konferens som ska höja kronprinsens ställning på den internationella scenen. Men redan nu har flera stora företag och världsledare dragit sig ur, säger Blomgren.
Kroppen fortfarande borta
Khashoggis fästmö Hatice Cengiz frågar sig på Twitter var hennes partners kropp tagit vägen.
”Hjärtat sörjer, ögonen tåras, och vi sörjer att ha skiljts åt, min käre Jamal”, skriver hon vidare.
En person med insyn i utredningen säger att Khashoggis kropp lämnats över till en ”lokal samarbetspartner”, och att konsulatets chaufför var en av personerna som skötte det.
Saudiska säkerhetstjänsten reformeras
Samtidigt meddelas att kungadömets rättslige rådgivare, Saud al-Qahtani, får sparken.
Även Ahmed al-Assiri, vice underrättelsechef, tvingas lämna sin post, rapporterar saudiska statliga medier med hänvisning till ett kungligt dekret.
Jamal Khashoggi var en av Saudiarabiens mest namnkunniga och etablerade publicister. Han har inte setts till sedan han gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul, den 2 oktober. Saudiarabien har fram till nu hävdat att Khashoggi lämnade konsulatet samma dag.
I samband med att Saudiarabien nu bekräftar att Khashoggi dödats meddelar nu även landets kung Salman att man lagt ett förslag om att reformera landets säkerhetstjänst.
Erdoğan och Salman i telefonsamtal
Att åklagaren nu slår fast att Khashoggi faktiskt är död, och att han dödats inne på konsulatet, kommer bara timmar efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Saudiarabiens kung Salman pratat i telefon om fallet Khashoggi. Det uppger turkiska statliga nyhetsbyrån Anadolu.
Om erkännandet från åklagaren diskuterades är i nuläget oklart. I samtalet ska både Erdoğan och Salman ha betonat vikten av att upprätthålla ett fullständigt samarbete mellan Ankara och Riyad i frågan.
Khashoggi var bosatt i USA och skrev bland annat kolumner för Washington Post. Han var en frän kritiker av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.
Före de nya uppgifterna från Saudiarabien, sade USA:s president Donald Trump att han skulle låta kongressen vara med och besluta om ett eventuellt straff mot Saudiarabien, om det kan slås fast att landets ledning varit inblandat i Khashoggis försvinnande.
Under fredagen förhörde turkiska åklagare turkiska anställda vid det saudiska konsulatet.
Sökte spår i skogsområde
Polisens tekniker har samlat DNA-prover från konsulatet och från konsuls residens, och ett skogsområde nära Istanbul har genomsökts efter spår.
Turkiets utrikesminister förnekade på fredagen uppgifter om att landet skulle ha delat med sig av en påstådd ljudinspelning av det misstänkta mordet till USA.
– Turkiet har från första början varit säkra på att Khashoggi dödats och de hävdar att de har både ljud- och bildupptagning. Men att publicera detta skulle också innebära att Turkiet genomfört avlyssning i Istanbul, och det vill man inte, säger Stina Blomgren, Mellanösternkorrespondent.
Bakgrund: Khashoggi kritiserade Saudiarabien
Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter att prins Mohammed bin Salman utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.
Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan Al Saud, men som enligt egen utsago blivit förbjuden sedan den försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.
Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, har även kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter. Men han verkar inte ha varit orolig inför sitt rutinartade besök vid den saudiska beskickningen i Istanbul i tisdags i förra veckan.
Inte skulle saudierna våga sig på något inom Turkiets gränser, lugnade han sin fästmö. Men han kom inte tillbaka.
Källa: AFP
(TT)