Olaf Scholz har själv begärt måndagens förtroendeomröstning. I och med att han nu förlorat är det upp till president Frank-Walter Steinmeier att bestämma om den tyska parlamentariska församlingen, förbundsdagen, ska upplösas.
Presidenten har 21 dagar på sig att fatta beslutet. Om parlamentet upplöses ska val hållas inom 60 dagar. Enligt nuvarande plan ska det bli den 23 februari.
– Presidenten har redan träffat partiledarna Merz och Scholz och kommit överens om en tidsplan för nyvalet, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.
Scholz egen förhoppning är att han i slutändan får sitta kvar som förbundskansler en andra mandatperiod.
Regeringen sprack i november
Upprinnelsen till förtroendeomröstningen under måndagen kan spåras till i november. Scholz hade fram tills dess lett en koalitionsregering bestående av hans eget parti SPD, De gröna och liberala FDP.
Men regeringen sprack när Scholz valde att sparka finansministern, liberalen Christian Lindner, vilket ledde till att FDP drog sig ur regeringssamarbetet.
– Då har inte Olaf Scholz regering någon majoritet i parlamentet längre, så då var han tvungen att ställa frågan om han har förtroende, för att kunna bana väg för ett nyval som alla vill, säger Christoffer Wendick.
Budgetstrid bakom
Den utlösande faktorn till att regeringen sprack är oenighet om hur man skulle täcka ett stort budgethål på 60 miljarder euro. Scholz parti och De gröna ville luckra upp för att låna mer pengar, medan liberalerna var emot.
– Budgetstriden var det som fick dessa två att krocka och utlöste regeringskrisen, säger Wendick.
Sedan dess har Scholz lett en minoritetsregering bestående av sitt eget parti och De gröna. I nuläget är regeringen delvis handlingsförlamad eftersom den inte kan godkänna stora lagförslag eller en ny budget utan stöd från oppositionen.