Schweiz försvarsminister Viola Amherd. Foto: MICHAEL BUHOLZER / POOL

Schweiz kan bryta 500 år av neutralitetspolitik: ”Trycket att klargöra sin ståndpunkt växer”

Uppdaterad
Publicerad

En expertgrupp har i en rapport till den schweiziska regeringen rekommenderat att landet ska sträva efter en ”gemensam försvarsförmåga” med EU och Nato samt uppmanar till en ”översyn” av landets neutralitetspolitik, rapporterar Politico.

Det innebär att Schweiz kan lämna bakom sig en närmare 500 år gammal neutralitetspolitik.

”Sedan den ryska attacken mot Ukraina har neutralitet återigen blivit föremål för politisk debatt, både hemma och utomlands.”, står det i rapporten.

Rapporten är utformad av en rad experter som inkluderar diplomater, högt uppsatta myndighetsföreträdare och en tidigare arméchef. Deras slutsatser överlämnades till försvarsminister Viola Amherd och ska ligga till grund för Schweiz säkerhetsstrategi 2025.

En av de drivande faktorerna är hur Schweiz neutralitet påverkat vapenförsäljningarna, förra året föll vapenexporten med 27 procent jämfört med 2022 till mindre än 700 miljoner franc, motsvarande 8,4 miljarder kronor. Vilket bland annat beror på strikta bestämmelser om vapenexport.

Schweiz förbjuder i dag försäljning av vapen till länder i krig, något som påverkat relationerna till länder som vill skicka vapen till Ukraina som innehåller komponenter från Schweiz.

”Förbudet mot återexport måste hävas”, uppmanas det till i rapporten.

Den vill också stärka schweiziska vapenindustrin genom att främja offsetpolitiken och få tillgång till EU:s och NATO:s vapenprogram.

Kontroversiell innan den ens offentliggjordes

Rapporten mötte motstånd redan innan den offentliggjordes. Oppositionspartierna har anklagat försvarsminister Amherd för att ha tillsatt en expertkommitté som är entusiastisk för EU och Nato.

Politico skriver att rapporten sannolikt kommer möta motstånd i parlamentet. Samtidigt befinner sig Amherd redan i hetluften på grund av landets allt närmare band till Nato.

”Rapporten klargör att Schweiz är ett västerländskt land och därmed stöder västerländska värderingar,” säger Jean-Marc Rickli, vid Geneva Centre for Security Policy, enligt Politico.

Han tillägger att ”uppmaningar till ökat militärt samarbete med Nato och EU sannolikt kommer att väcka stor debatt i Schweiz,” och instämmer i bedömningarna att rapporten kan vara potentiellt ”explosiv” på hemmaplan.

Föreslår inte Natomedlemskap

Rapporten föreslår inte att Schweiz helt ska överge sin neutralitet och ansluta sig till NATO, men de rekommenderar att landet fördjupar sina band med militäralliansen och EU. Detta inkluderar gemensam träning, försvar mot ballistiska robotar samt bilaterala och multilaterala övningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.