Kimberly Cheatle och Nancy Mace sitter i en utfrågning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du snackar en massa skit!” Hör den hårda stämningen under utfrågningen av Kimberly Cheatle. Foto: AP

Secret Service-chefen Kimberly Cheatle avgår – efter mordförsöket på Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Secret Service-chefen Kimberly Cheatle avgår efter mordförsöket på Donald Trump. Hon grillades hårt då hon frågades ut av kongressen under måndagen – och har mött krav på sin avgång från flera politiker inom både Demokraterna och Republikanerna.

Enligt AP har Kimberly Cheatle skickat ett mejl till sin personal där hon meddelar sin avgång. Något formellt uttalande har ännu inte kommit.

”Jag tar fullt ansvar över säkerhetsbristen... Det är med tungt hjärta jag har tagit det svåra beslutet att avgå”, står det i mejlet.

Skottlossning mot Donald Trump

– Det var inte oväntat efter att hon i går grillades i kongressen. Men utredningarna om vad som gick fel kommer fortsätta och fler huvuden kan komma att rulla, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Vaga svar

Måndagens utfrågning inleddes med en fråga om varför Secret Service inte placerade en agent på taket där skytten sköt mot Donald Trump.

– Vi undersöker fortfarande processen och besluten, svarade Cheatle.

Hänvisning till dröjande rapporter blev sedan ett genomgående tema.

Hur många agenter var på plats för att beskydda Trump? Vem bestämde att taket var utanför säkerhetsområdet? Varför upptäcktes inte skytten när han klättrade upp på taket?

Frågorna förblev svarslösa.

”Är du säker på din hårfärg?”

– Vad är du säker på? Är du säker på din hårfärg? Är du säker på färgen på din kostym? utbrast republikanen Lisa McClain då Kimberly Cheatle inte kunde svara på hur många dagar hon förberett sig inför utfrågningen.

De högst uppsatta i kommittén, ordförande James Comer (R) och Jamie Raskin (D), höll med varandra.

– Kommittén är inte känd för sin enighet, men jag tror att vi i dag är eniga i vår besvikelse. Vi har inte förtroende för ditt ledarskap, sa Comer till Cheatle.

Tillsatt av Biden

Cheatle arbetade mer än 20 år på Secret Service innan hon lämnade 2019. Tre år senare var hon dock tillbaka som chef, efter att Joe Biden tillsatt henne.

Cheatle hyllas av presidenten som säger att det kräver heder och mod att ta ansvar.

– Hon har osjälviskt dedikerat och riskerat sitt liv för att beskydda nationen, säger Joe Biden efter avgången.

Donald Trump är mer kritisk på Truth Social.

– Biden/Harris-administrationen skyddade mig inte ordentligt och jag tvingades ta en kula för demokratin.

Kimblerly Cheatle erkände under utfrågningen att insatsen 13 juli var ”det största misslyckandet för Secret Service på årtionden”.

Startar grupp

Demokraterna och Republikanerna startar nu en grupp som ska utreda mordförsöket.

Gruppen ska bestå av politiker från båda partier och bakom initiativet står representanthusets talman Mike Johnson (R) och minoritetsledare Hakeem Jeffries (D).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet