När 98 procent av rösterna räknats får FPÖ knappt 29 procent av väljarstödet, det regerande konservativa partiet ÖVP får drygt 26 procent medan socialdemokratiska partiet SPO 21 procent.
Liberala partiet Neos får drygt 9 procent och De gröna får drygt 8 procent.
Partiledaren för regeringspartiet Karl Nehammer var besviken när det första rösterna hade räknats.
– Jag uppnådde inte det mål jag satt upp för mig själv. Det är bittert, säger han enligt Der Standard.
Möjlig blocköverskridande regering
Partiledaren för FPÖ, Herbert Kickl, deklarerar på söndagskvällen att han är ”redo att prata med alla partier” men inför valet har inga partier sagt sig vilja vara med i en FPÖ-ledd regering.
För att kunna bilda en regering krävs ett samarbete mellan ÖVP och SPÖ, samt förmodligen även ett av de mindre partierna.
– Österrike har aldrig tidigare haft en regeringen med tre partier, säger SVT:s korrespondent Christoffer Wendick, på plats i Österrike.
ÖVP signalerar att partiet hellre söker sig mot mitten.
– ÖVP försöker hitta en koalition som ideologiskt är betydligt brokigare med socialdemokrater och kanske med liberaler.
Fakta: FPÖ
FPÖ står för Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti) och grundades 1955 av tidigare nazister.
Från att ha haft en mer liberal profil togs Frihetspartiet under 1980-talet i en mer högerradikal och populistisk riktning av dåvarande partiledaren Jörg Haider. FPÖ har ingått i flera olika regeringskonstellationer och drivit en mer eller mindre främlingsfientlig linje.
FPÖ har sedan länge nära band till Rysslands president Vladimir Putin och hans parti Enade Ryssland. Vid annekteringen av Krim 2014 ställde sig partiledningen på Rysslands sida och var emot EU-sanktioner.
Herbert Kickl, född 1968 i Villach, valdes till FPÖ:s ledare i juni 2021. Sedan dess har partiets opinionssiffror lyft betydligt.