Ett politiskt evenemang med människor som håller upp skyltar med texten ”DANKE”. I bakgrunden står en man i en blå kostym och verkar interagera med publiken. Till höger är en annan man som gestikulerar under en diskussion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicholas Aylott, chef Europaprogrammet UI, menar att nästan samtliga länder i Europa har ett parti som kan klassas som högerradikalt i det nationella parlamentet. Foto: Heinz-Peter Bader/SVT

Ryssvänliga FPÖ största parti enligt preliminärt valresultat i Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Segertippade högernationalistiska och ryssvänliga FPÖ är största parti i Österrike, enligt det preliminära valresultatet under söndagskvällen.

När 98 procent av rösterna räknats får FPÖ knappt 29 procent av väljarstödet, det regerande konservativa partiet ÖVP får drygt 26 procent medan socialdemokratiska partiet SPO 21 procent.

Liberala partiet Neos får drygt 9 procent och De gröna får drygt 8 procent.

Partiledaren för regeringspartiet Karl Nehammer var besviken när det första rösterna hade räknats.

– Jag uppnådde inte det mål jag satt upp för mig själv. Det är bittert, säger han enligt Der Standard.

Protester i Wien efter parlamentsvalet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Wien protesterar anti-högernationalistiska demonstranter efter FPÖ ser ut att bli största parti i Österrikes parlamentsval. Foto: AP

Möjlig blocköverskridande regering

Partiledaren för FPÖ, Herbert Kickl, deklarerar på söndagskvällen att han är ”redo att prata med alla partier” men inför valet har inga partier sagt sig vilja vara med i en FPÖ-ledd regering.

För att kunna bilda en regering krävs ett samarbete mellan ÖVP och SPÖ, samt förmodligen även ett av de mindre partierna.

– Österrike har aldrig tidigare haft en regeringen med tre partier, säger SVT:s korrespondent Christoffer Wendick, på plats i Österrike.

ÖVP signalerar att partiet hellre söker sig mot mitten.

– ÖVP försöker hitta en koalition som ideologiskt är betydligt brokigare med socialdemokrater och kanske med liberaler.

Grupp av människor firar med skyltar som säger ”DANKE” på en politisk tillställning. De står framför en bakgrund med ett flaggmotiv och ett logotyp för FPÖ.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högernationalistiska FPÖ firar att de får fler röster än konservativa ÖVP i vallokalsundersökningen. Foto: Reuters

Fakta: FPÖ

FPÖ står för Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti) och grundades 1955 av tidigare nazister.

Från att ha haft en mer liberal profil togs Frihetspartiet under 1980-talet i en mer högerradikal och populistisk riktning av dåvarande partiledaren Jörg Haider. FPÖ har ingått i flera olika regeringskonstellationer och drivit en mer eller mindre främlingsfientlig linje.

FPÖ har sedan länge nära band till Rysslands president Vladimir Putin och hans parti Enade Ryssland. Vid annekteringen av Krim 2014 ställde sig partiledningen på Rysslands sida och var emot EU-sanktioner.

Herbert Kickl, född 1968 i Villach, valdes till FPÖ:s ledare i juni 2021. Sedan dess har partiets opinionssiffror lyft betydligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.