Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

En vuxen man som bär en grön filt interagerar med två barn, varav det ena boxar på en kudde som han håller i. Bakgrunden visar tälten i en lägermiljö i Gaza.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från boxningsträning till pariserhjul – mitt i tältlägren. Se tre ljusglimtar för barnen i Gaza. Foto: CCTV via EBU

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Dödliga attacker mot Libanon

Minst tio personer har dödats och 15 skadats i ett nytt israeliskt flyganfall i södra Libanon, mot staden Qana, rapporterar alJazeera.

Överblick

Israel: 50 lastbilar med hjälp släpps in i norra Gaza

Israels militär har tillåtit 50 lastbilar med humanitärt bistånd att komma in i norra Gaza efter hot från USA om att dra in vapenstödet.

Norra Gaza fick inga matleveranser under oktobermånads första två veckor, enligt FN:s livsmedelsprogram. USA gav Israel 30 dagar att öka mängden bistånd till Gaza till 350 lastbilar dagligen. I annat fall riskerade vapenstödet att dras in.

Biståndet som kom in på onsdagen innehöll mat, vatten, medicinska förnödenheter och skyddsutrustning, rapporterar AP.

Minst 15 döda i Qana efter israeliskt angrepp

Minst 15 personer har dött i libanesiska Qana efter ett israeliskt angrepp på tisdagen. Räddningsinsatser pågår fortfarande bland rasmassorna.

Under onsdagen slog Israel även mot Beirut för första gången på nästan en vecka och mot Nabatieh i syd, där borgmästaren ska finnas bland de sex döda.

Enligt Israel är måltavlor platser som är knutna till Hizbollah och som finns inbäddade bland den civila befolkningen. I Beirut ska det ha handlat om ett vapenlager.

Qana efter angreppet. Foto: TT
Den libanesiska staden Nabatieh efter ett israeliskt flygangrepp på onsdagen. Foto: TT

Macron: Israel måste upphöra med sina operationer i Libanon

Frankrikes president Emmanuel Macron underströk på tisdagen "den absoluta nödvändigheten av en vapenvila utan dröjsmål i Libanon" och uppmanade samtidigt Israel att upphöra med sina operationer i landet under ett telefonsamtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Macron ska också ha uttryckt ilska över beskjutningen av FN:s fredsbevarande styrkor i södra Libanon i förra veckan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Iran: Redo för israelisk vedergällning

Iran är redo för vedergällning från Israel, säger Irans utrikesminister i ett telefonsamtal med FN:s generalsekreterare António Guterres.

Abbas Araghchi uppmanade samtidigt FN att använda alla medel för att stoppa "brott och invasioner" och se till att humanitär hjälp når Gaza och Libanon.

Iran avfyrade den 1 oktober runt 200 robotar mot Israel som hämnd för bland andra Hamasledaren Ismail Haniyas och Hizbollahledaren Hassan Nasrallahs död. Israel ska ha diskuterat hämnd, men än så länge har det inte kommit något svar.

Israel: Anföll Hizbollahs vapenlager i Beirut

Den israeliska militären säger att morgonens attack i förorten Dahieh i Beirut var riktad mot ett vapenlager som tillhör Hizbollah.

Tidigt på onsdagsmorgonen uppmanade IDF invånarna att omedelbart evakuera en specifik byggnad i förorten.

Tidigt imorse anfölls Beirutförorten Danieh. Foto: TT

Beirut vaknar upp till nya attacker

Strax innan fotograf Antonia Sehlstedt och jag skulle medverka i Morgonstudion kom en kraftfull smäll över södra Beirut.

Explosionerna sker efter dagar av spänning bland libaneserna efter premiärminister Benjamin Netanyahus hot om att attackerna mot Hizbollah kommer att vara skoningslösa, och ske över hela Libanon inklusive Beirut.

Det har varit flera smällar under morgonen. Och nu skrivande stund, skedde en till och kraftig svart rök sprider sig över morgonhimlen.

Foto: Gilda Hamidi-Nia/SVT
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Attack mot södra Beirut kort efter varning

Efter flera dagars uppehåll har den israeliska militären IDF nu attackerat ytterligare ett mål i libanesiska Beiruts södra förorter, enligt Reuters.

Attacken inträffade kort efter att militären gick ut med en evakueringsorder på X. Det gäller en byggnad i Dahieh som enligt IDF är ett Hizbollah-mål.

Hör vår utsända reporter på plats i Beirut i klippet ovan.

Markerad händelse

Israel beordrar evakuering i södra Beirut

Den israeliska militären IDF uppmanar invånarna att omedelbart evakuera en specifik byggnad i den södra förorten Dahieh i Beirut tidigt på onsdagen.

Militären varnar i ett inlägg på X att man planerar attackera ett Hizbollah-mål.