Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till Libanon där Israel har genomfört massiva attacker mot Hizbollah, bland annat i Beirut. Natten mot 1 oktober 2024 gick Israel också in med marktrupper över den libanesiska gränsen. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Konflikten har också vidgats till Libanon där Israel har genomfört massiva attacker mot Hizbollah, bland annat i Beirut. Natten mot 1 oktober 2024 gick Israel också in med marktrupper över den libanesiska gränsen. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

En grafisk illustration som visar Iron Dome-systemet. Den röda zonen representerar det skyddade området, medan en flygplansikon och en missilbanan visualiserar hotet som avvärjs av systemet. I bakgrunden syns en horisontlinje med silhuetter av städer eller byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från ”Iron dome” till ”Arrow” – så fungerar Israels luftvärn. Foto: Truls Wallin

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Biden: "Möjligt att undvika fullskaligt krig"

USA:s president Joe Biden tror att det går att undvika fullskaligt krig i mellanöstern trots den senaste tidens eskalering mellan Israel, Iran och Hizbollah, det sa han till reportrar vid Vita Huset under torsdagen lokal tid.

- Jag tror inte att det kommer bli ett fullt utvecklat krig. Jag tror att det går att undvika, sa Biden och fortsatte.

- Men det finns mycket som måste göras. Mycket.

Överblick

Irans utrikesminister har landat i Beirut

Irans utrikesminister Abbas Araghchi är på besök i Libanon, rapporterar libanesiska medier. Det iranskflaggade flygplanet landade i Beirut på fredagen, bara timmar efter de senaste israeliska attackerna mot huvudstaden.

Under sitt besök ska Abbas Araghchi träffa Libanons tillförordnade premiärminister Najib Mikati och talmannen Nabih Berri, som beskrivs som nära allierad med den Iranstödda shiamilisen Hizbollah.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Länder tar hjälp av Cypern för evakueringar

På Cypern förbereder man sig för en allt större våg av människor som flyr Libanon. Då ön inte ligger mer än 20 mil bort går det att ta sig dit med både båt och flyg.

Flera länder som har valt att evakuera sina medborgare, däribland Storbritannien, Australien och Sydkorea, har skickat militärplan till ön att kunna bistå om människor lyckas lämna Libanon.

– Det är en enkel sak att säga att man ska lämna landet, men då måste man få en åtråvärd plats på ett flyg eller ha pengar och möjligheter att ta sig ombord på en av de mindre båtarna, säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Hör Ulrika Bergsten om mötena med de människor som lyckats lämna Libanon.

Libanon: Huvudväg nära gränsövergång förstörd

Den huvudväg som används för att ta sig från Libanon till Syrien har förstörts i en israelisk attack, uppger Libanons transportminister Ali Hamieh till Reuters.

Attacken ska ha skett nära gränsövergången vid Masnaa. Vägen, som nu har stängts av, går mellan huvudstäderna Beirut och Damaskus och har nyttjats av hundratusentals personer som flytt Libanon de senaste dagarna, säger Ali Hamieh.

Den israeliska militären IDF anklagar Hizbollah för att använda passagen till att föra in militär utrustning till Libanon.

Uppgifter: Hizbollahledare mål för israeliska attacker

Hizbollah-ledaren Hashem Safieddine, den man som tros vara Nasrallahs efterträdare, uppges av israeliska källor till flera medier vara målet för Israels attacker mot södra Beirut under torsdagskvällen.

Enligt flera källor till The New York Times ska Safieddine vid tillfället ha befunnit sig i en underjordisk bunker tillsammans med flera högt uppsatta Hizbollah-medlemmar.

Reuters har inte kunnat bekräfta uppgifterna och det finns i nuläget inga officiella uttalanden som stödjer uppgifterna.

FN behåller styrkor i södra Libanon

Trots Israels begäran att utrymma vissa områden i södra Libanon inför markinvasionen mot Hizbollah har FN beslutat att stanna kvar med sina fredsbevarande styrkor, uppger Jean-Pierre Lacroix, chef för de fredsbevarande insatserna för AP.

- De (styrkorna) jobbar också tillsammans med våra partner för att göra vad de kan i syfte att skydda civilbefolkningen, säger han till AP.

Israel: Hizbollah kommer inte få återvända

Hizbollah kommer aldrig få återvända och etablera sig i södra Libanon så att de kan hota israeler på andra sidan gränsen.

Det säger den israeliske arméchefen Herzi Halevi i ett tal och aviserar fortsatta anfall mot Beirut och södra Libanon.

Halevi hyllade i ett tal de nio namngivna israeliska soldater som stupat i Libanon, och varnade samtidigt den shiaislamistiska rörelsen i Libanon om fortsatta anfall.

- Att kunna återföra invånarna (i södra Israel) innebär att förstöra den infrastruktur för terrorism som Hizbollah har byggt upp så att de kan utföra räder mot våra samhällen och döda israeliska medborgare när de får order om det, sa Halevi.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flera israeliska attacker mot södra Beirut

Israel har under natten till fredag utfärdat flera evakueringsvarningar i södra Beirut.

Den ena ska ha utfärdats strax innan klockan 01 och den andra knappt 30 minuter senare, rapporterar CNN.

Enligt CNN ska den ena varningen inkludera ett sjukhus som ligger i närheten av ett Hizbollah-mål.

Samtidigt rapporterar flera medier om kraftiga explosioner i de södra delarna av huvudstaden.

Markerad händelse

Attacker i Beirut efter Israels evakueringsvarning

Det rapporteras om fortsatta attacker mot Libanons huvudstad Beirut sent på torsdagen.

Landets nationella nyhetsbyrå rapporterar att israeliska stridsflygplan bombar stadens södra förorter och på bilder från Reuters syns stora explosioner nära Beiruts flygplats.

Enligt en källa från Libanons transport- och anläggningsdepartement ska en attack skett utanför området till flygplatsen.

De senaste attackerna kommer cirka en timme efter Israels uppmaning till evakuering av specifika byggnader i området.

G7 uppmanar till ”återhållsamhet”

Ledarna för G7-gruppen har uppmanat alla parter att visa återhållsamhet i krisen i Mellanöstern, samtidigt som de fördömer Irans senaste robotattack och upprepar sitt stöd för Israels säkerhet.

”En farlig cykel av attacker och vedergällning riskerar att leda till en okontrollerbar upptrappning i Mellanöstern, vilket inte ligger i någons intresse. Därför uppmanar vi alla regionala aktörer att agera ansvarsfullt och med återhållsamhet”, meddelade gruppen i ett gemensamt uttalande tillhandahållet av Storbritannien.

I uttalandet upprepades också gruppens krav på en omedelbar vapenvila i Gaza och att alla gisslan ska friges.