Live

Senaste nytt om kriget i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023 svarade Israel med att invadera Gaza. Det har lett till svåra humanitära förhållanden och många civila dödsoffer. Kriget har vidgats till Libanon – med flyg- och markanfall som enligt IDF ska vara riktade mot Hizbollah. SVT rapporterar live om säkerhetsläget.

Två människor kramar varandra vid gränsen till Cypern

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är flyktvägarna från Libanon – största passagen förstörd i raketanfall Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

FN antog resolution om vapenvila

FN:s generalförsamling röstade för en ickebindande resolution om omedelbar vapenvila i kriget i Gaza mellan Israel och Hamas.

Sverige röstade för resolutionen, som antogs med röstsiffrorna 153–10. 23 länder lade ned sina röster.

"Sverige stödjer resolutionen eftersom den uppmanar till omedelbar humanitär vapenvila, understryker alla parters ansvar att skydda civila och möjliggöra att humanitär hjälp når Gaza", skriver utrikesminister Tobias Billström (M) i ett mejl till TT.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) säger i en skriftlig kommentar:

"Sverige var idag bland 153 länder som röstade ja till en resolution i FN:s generalförsamling som kräver omedelbart humanitärt eldupphör, skydd av civila i Gaza och humanitärt tillträde. Sverige stödjer Israels rätt att försvara sig mot Hamas. Sverige står upp för folkrätten inklusive internationella humanitära rätten."

I den senaste omröstningen i slutet av oktober, när generalförsamlingen antog en resolution om omedelbart humanitärt eldupphör i Gaza, valde Sverige att lägga ned sin röst.

Billström kunde på måndagen inte ge besked om hur Sverige skulle ställa sig i tisdagens omröstning. I ett uttalande till TT på måndagen sade utrikesminstern att "vi kan inte mana till en vapenvila som skulle innebära att Israel inte kan bekämpa Hamas. Det vore inte rättvist".

Uttalandet har fått skarp kritik från oppositionen.

Tidigare i veckan lade USA in sitt veto och röstade mot en omedelbar humanitär vapenvila i FN:s säkerhetsråd.

(TT-SVT)

Resultatet från omröstningen syns på skärmarna efter FN:s generalförsamling röstade om resolutionen. Foto: Michael M. Santiago/Getty Images/AFP/TT

Överblick

Innan kriget älskade hon stranden - nu hatar hon det

Fram tills för ett par veckor sen längtade alltid Fatima Lakiss till att åka till stranden. Nu har hon bott på en strand i nästan två veckor.

– Jag avskyr stranden nu, berättar hon för SVT.

Hon är från Syrien men bott i Dahiye i södra Beirut nästan hela sitt liv och är numera en av de över en miljon människor som är internflyktingar i Libanon.

Ovanför hörs ljudet av drönare och även de israeliska attackerna mot de södra delarna av huvudstaden ekar högt här om nätterna.

Runt om i centrala Beirut bor människor på gator, torg och i parker. Samtliga SVT pratar med hoppas på att kunna återvända till sina hem så snart som möjligt, men många tror det kommer dröja.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israel bekräftar: Två flygbaser träffades av Iran

Två israeliska militära flygbaser träffades av iranska robotar under det stora angreppet mot Israel den 1 oktober, bekräftar IDF:s talesperson Daniel Hagari vid en pressträff, skriver Reuters.

De ska enligt honom fortfarande vara i full drift.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sa kort efter attackerna att man då inte hade några uppgifter som tydde på att militära mål i Israel skadats.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: Hashem Safieddine dog i attacken

Hizbollahledaren Hashem Safieddine dödades i det israeliska anfallet mot Beiruts förorter på fredagen den 4 oktober, uppger källor för Al-Arabiya.

Källor har tidigare uppgett för bland annat Reuters att Safieddine, som beskrivits som Hassan Nasrallahs trolige efterträdare, inte har gått att få tag på efter angreppet.

Israels militär har inte officiellt bekräftat att Safieddine var måltavlan, men har bekräftat att man slog till mot vad man beskriver som Hizbollahs underrättelsehögkvarter.

I videon nedan: de israeliska anfallen mot Beirut under fredagen där Safieddine enligt källor dödades.

Macron vill stoppa vapenleveranser till Israel

Emmanuel Macron vill att Frankrike slutar leverera vapen till Israel som ska användas i Gaza. Det säger presidenten i en intervju med radiokanalen France Inter, rapporterar Le Monde.

– Vår prioritet är att återgå till en politisk lösning, att sluta leverera vapen till striderna i Gaza, säger han.

Markerad händelse

Hundratals utlänningar evakuerade från Libanon

Flera länder tar hem sina medborgare från Libanon. Bland annat Australien flög på lördagen ut 500 medborgare med två plan från Beirut, rapporterar Reuters.

Sydkorea tog emot 97 medborgare som flögs ut med militärplan och man evakuerar också från Israel och Iran.

Också Tyskland och Spanien fortsätter att ta hem sina medborgare och Frankrike har påbörjat en evakuering i flera delar.

Sverige evakuerar inte medborgare från Libanon, men UD uppmanar alla svenskar i landet att lämna på egen hand.

Markerad händelse

Källa: Nasrallahs efterträdare "onåbar" efter Beirutattacken

Hizbollahtoppen Hashem Safieddine är "onåbar" efter ett israeliskt flyganfall mot Libanons huvudstad Beirut på natten till fredagen. Det uppger en libanesisk säkerhetskälla för Reuters.

Enligt israeliska källor till Axios var flyganfallet riktat mot Safieddine som ska ha befunnit sig i en underjordisk bunker.

Från israeliskt håll har det inte officiellt bekräftats att Safieddine var den tilltänkta måltavlan.

Safieddine har beskrivits som den troliga efterträdaren till shiamilisens tidigare ledare, Hassan Nasrallah, som dödades i september.

Den Iranstödda shiamilisen Hizbollah har inte bekräftat huruvida Safieddine lever eller inte.

Nya evakueringsorder i centrala Gaza

Israels militär utfärdade på lördagen nya evakueringsorder i stora delar av centrala Gaza. Det handlar bland annat om flyktinglägren Nuseirat och Bureij där boenden uppmanas ta sig till humanitära zoner.

Enligt AP kom uppgifter om israelisk beskjutning mot Nuseriat mindre än en timme efter att evakueringsordern utfärdades.

Markerad händelse

Sverige ökar humanitära stödet till Libanon

Efter att FN vädjat om mer bistånd till Libanon ger Sverige extra humanitärt stöd på drygt 80 miljoner kronor.

"Över en miljon människor i Libanon behöver akut humanitärt stöd. Hundratusentals personer har tvingats fly sina hem", säger Benjamin Dousa (M) i en kommentar till TT.

Pengarna ska fördelas mellan FN:s humanitära landfond i Libanon, UNHCR, libanesiska Röda Korset samt Rädda Barnen och ska gå till alltifrån madrasser och filtar till sjukvård, enligt biståndsministern.

Under fredagen meddelade även USA utökat bistånd till Libanon.

Ledare i Hamas väpnade gren dödad

Saeed Atallah, en av ledarna i Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna, dödades tillsammans med tre familjemedlemmar i en israelisk attack mot ett palestinskt flyktingläger i den norra libanesiska staden Tripoli. Det rapporterar Hamas-anslutna medier tidigt på lördagen, enligt Reuters.

Israel har i nuläget inte kommenterat uppgiften.

Markerad händelse

Hizbollah: Sammandrabbningar i Odaisseh

Hizbollah rapporterar att israelisk militär (IDF) försöker infiltrera den libanesiska staden Odaisseh i södra delen av Libanon och tillägger att sammandrabbningar pågår under natten mot lördag.

Samtidigt rapporterar IDF att flyglarm ljuder i södra Israel.