Live

USA-val 2024 – följ senaste nytt

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamala Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Så tycker kandidaterna i tre stora frågor

Val i USA 2024

Kinesiska hackare slår mot Harris, Trump och Vance

Kinesiska hackare tros ha tagit sig in i amerikanska mobilnätverk med målet att komma åt data från presidentkandidaten Donald Trump och hans parhäst JD Vance telefoner, enligt källor till New York Times.

Trumpkampanjen ska ha informerats om det misstänkta intrånget tidigare i veckan och en utredning pågår nu för att avgöra vilken data som tagits, om någon.

New York Times skriver vidare att Steven Cheung, talesperson för Trumpkampanjen, inte adresserade om telefonerna blivit utsatta.

Även vicepresident Kamala Harris kampanj ska ha utsatts för intrång av kinesiska hackare, enligt The Wall Street Journal.

Överblick

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tre skäl till att Musk ger sig in i politiken

Techmiljardären Elon Musk blir mer och mer involverad i Donald Trumps och Republikanernas politik inför presidentvalet. Nu i dagarna har han dessutom startat en kampanj där han lottar ut flera miljoner dollar för att få folk att registrera sig för att rösta.

Varför är Tesla-grundaren så engagerad i politikvärlden helt plötsligt? SVT har pratat med Svenska Dagbladets grävreporter Erik Wisterberg som bevakar tech-branschen, och han ger tre skäl till Musks paradigmskifte.

Se klippet.

Washington Post väljer inte sida i valet

Den amerikanska tidningen Washington Post meddelar att man varken tänker stötta Kamala Harris eller Donald Trump i presidentvalet.

Enligt tidningens vd William Lewis är beslutet en återgång till en princip om att inte ta ställning. Dock har Washington Post under en stor del av de senaste fyra decennierna stöttat flera demokratiska presidentkandidater. Lewis uppger att tidningens ledarsida aldrig mer kommer att ta ställning för någon av kandidaterna.

Washington Post har en slogan som lyder "Demokrati dör i mörker" och anses vara en inflytelserik tidning för politikintresserade i USA.

Tidningen ägs av Amazon-miljardären Jeff Bezos.

(TT)

Markerad händelse

Donald Trump väntas gästa Joe Rogans podcast

Under fredagen väntas republikanernas presidentkandidat, Donald Trump, att medverka i Joe Rogans podcast, rapporterar The Hill.

Det blir första gången Trump medverkar i podden, som under senare år mött kritik för bland annat kommentarer om folkhälsa och andra kontroversiella frågor.

Joe Rogans podd är en av USA:s största med fler än 14 miljoner följare på Spotify, många av dem är unga manliga väljare, vilket är en målgrupp Trump under den senaste försökt nå ut till.

Även demokraternas kandidat, Kamala Harris, ska ha blivit inbjuden till en intervju i podden, men hennes kampanj uppger för MSNBC att det inte går att lösa på grund av hennes schema.

Joe Rogan på ett UFC-event. Foto: Gregory Payan/AP
Joe Rogan på ett UFC-event. Foto: Gregory Payan/AP

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter tar tempen på Chicagoborna

SVT:s reporter Sebastian Strandberg befinner sig i Chicago, Michigan, även känd som "Wind City" för att prata med lokalborna om det stundande valet.

Vad skulle de göra ifall de blev valda som USA:s nästa president? Se svaren i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s nyhetsredaktioner på plats

Lilla Aktuellts Lizette Edfelt är en av de SVT-reportrar som är på plats i USA för rapporterera om det stundande presidentvalet.
- Vi ska prata med barn om vem de hejar på och varför.

Markerad händelse

NYT-undersökning: Helt jämnt i opinionen

I New York Times/Siena Colleges sista opinionsundersökning innan valet är det dött lopp mellan Kamala Harris och Donald Trump.

Båda kandidaterna samlar ett nationellt stöd på 48 procent.

NYT beskriver resultaten som "inte särskilt uppmuntrande" för Harris, och menar att en demokratisk presidentkandidat nästan alltid har ett försprång när det kommer till att vinna en majoritet av rösterna.

Amerikanska val avgörs dock inte av vem som får flest röster, utan vem som vinner flest elektorsröster från delstaterna. Det kan du läsa mer om här.

Källor: Musk i kontakt med Putin

Miljardären och Trumpanhängaren Elon Musk har regelbundet samtalat med Rysslands president Vladimir Putin sedan slutet av 2022, uppger källor för Wall Street Journal.

Samtalen de två emellan har kretsat kring allt från geopolitik och affärer till personliga angelägenheter, enligt flera av tidningens ej namngivna källor i USA, Ryssland och Europa.

Musk, som inte har kommenterat uppgifterna, kampanjar för närvarande med Donald Trump i dennes försök att bli USA:s näste president. Trump har också antytt att Musk kan få en roll i en eventuell Trumpadministration efter valet. (SVT/TT)

Elon Musk
Elon Musk under ett möte för att främja förtids- och brevröstning på Ridley High School i Folsom, Pennsylvania. Foto: Anna Moneymaker/Getty Images via AFP

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Obama på scen med Harris

Den tidigare presidenten Barack Obama har senaste tiden varit ute och kampanjat för Kamala Harris. Först i dag stod de på scen tillsammans under ett kampanjmöte i Clarkston, Georgia.

Det var ett stjärnspäckat möte för den demokratiska kandidaten. Utöver Obama gästades scenen av skådespelaren Samuel L Jackson, regissören Spike Lee och artisten Bruce Springsteen.

Rapport: Fortsatt hot mot Trump efter valet

Enligt en nysläppt rapport från amerikanska Office of the Director of National Intelligence (ODNI) finns det en fortsatt hotbild mot Donald Trump även efter valet.

I rapporten står det att Iran kan komma att försöka mörda Trump oavsett hur valet slutar.

I rapporten görs också bedömningen att Ryssland försöker sabotera för Kamala Harris medan Iran försöker sabotera för Donald Trump. Utöver Iran och Ryssland väntas Kina göra försök att störa valet.