Live

USA-val 2024 – följ senaste nytt

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamla Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

Vem vinner kampen om Vita huset – Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Kamla Harris? Den 5 november är det presidentval och val till kongressen i USA. SVT rapporterar live om det senaste i amerikansk politik.

JD Vance, Tim Walz

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när mikrofonerna stängs av under debatten mellan JD Vance och Tim Walz. Foto: CBS News

Val i USA 2024

Trump: Bra jobbat JD

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har flitigt kommenterat debatten på sin sociala mediekanal Truth Social. Nu berömmer han sin parhäst i två inlägg, samtidigt som han riktar en känga åt Tim Walz.

"JD krossade det! Walz var en "låg IQ"-katastrof. (...) BRA JOBBAT JD!"

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Panel: Båda lyckades med det viktigaste

Nattens debatt mellan JD Vance och Tim Walz har hyllats som en konstruktiv och artig historia där sakpolitiken stod i centrum.

Båda kandidaterna anses ha lyckats med vicepresidentens allra viktigaste uppgift – att inte göra någon skada.

Det säger Alex Lange och Billy McCormac, politiska analytiker med bakgrund i Demokraterna respektive Republikanerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fouad Youcefi: Amerikanska folket vann ikväll

Nattens debatt var olik de flesta politiska debatter som hållits i det polariserade USA de senaste åren, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

- Det var två kandidater som debatterade som man brukade göra förr i tiden. Det tror jag det amerikanska folket vann på, i alla fall de som orkade hålla sig vakna i de 95 minuterna där de faktiskt pratade om politik.

Debatten kommer dock sannolikt inte påverka utgången i valet, säger Youcefi.

- De flesta amerikaner har redan bestämt sig.

Hör Fouad Youcefis analys i klippet.

CNN:s tittare: Jämnt i frågan om vem som vann debatten

Efter båda presidentdebatterna har det funnits en kandidat som klart ansetts vinna debatten - i juni Donald Trump, och i september Kamala Harris.

I nattens vicepresidentdebatt var det dock betydligt svårare att utse en tydlig vinnare, i alla fall om man ska tro CNN:s publik som i en undersökning direkt efter valet nätt och jämnt ger segern till Republikanernas JD Vance.

51 procent av tittarna tycker att han var bäst i debatten, medan 49 procent tycker att Tim Walz vann.

CNN:s urval består av 574 registrerade väljare och lutar enligt CNN själva något åt Demokraterna.

Kampanjerna hyllar sina kandidater

Både Harris- och Trumpkampanjen verkar nöjda med vicepresidenternas debattinsatser.

Donald Trumps kampanjchefer säger att JD Vance insats visar varför Trump valde honom som parhäst, och säger att Vance vann debatten.

Även Kamala Harris stab tycker att deras kandidat vann debatten. I ett uttalande säger Jen O'Malley Dillon, kampanjchef, att Tim Walz "ännu en gång visade att han kommer vara en erfaren vicepresident från dag ett".

Vance: Ville försvara Trump mot "karikatyren"

JD Vance gick snart efter debatten in i en intervju med kanalen Fox News. Där säger han att hans mål med debatten var att försvara Trump mot den "karikatyr" som han menar att Harriskampanjen målat upp av den forne presidenten.

"Jag ville påminna det amerikanska folket att han var en oerhört effektiv president i fyra år", säger han.

Vance säger också att han var nervös inför debatten men att han inte tycker det märktes att motståndaren Tim Walz var det.

"Jag fokuserade inte på hans uppträdande. Jag försökte fokusera på vad han sa".

Joe Biden hyllar Tim Walz

USA:s president Joe Biden berömmer Demokraternas Tim Walz insats i debatten i ett inlägg på X. Där skriver han att han "vet hur en bra vicepresident är" och fortsätter:

"Kvällens debatt gjorde det tydligt att min vän Tim Walz har vad som krävs."

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Jämnt i talartiden mellan kandidaterna

CNN har sammanställt hur mycket talartid båda vicepresidentkandidaterna fick. Och det blev en relativt jämn historia. Båda kandidaterna pratade i ungefär 40 minuter var.

Tim Walz talade dock något längre, i 40 minuter och 42 sekunder, att jämföra med JD Vance som talade i 38 minuter och 59 sekunder.

Det är jämnare än under debatten mellan Donald Trump och Kamala Harris där skillnaden mellan kandidaterna var drygt fem minuter.

Båda kandidaterna höll sig också till ämnet när de talade - enligt NBC:s sammanställning gjorde både Walz och Vance det över 70 procent av tiden.

Vid ett tillfälle hettade det dock till och mikrofonerna behövde stängas av.

Debatten är avslutad

Tv-debatten mellan vicepresidentkandidaterna JD Vance och Tim Walz har nu nått sitt slut.

Fortsätt följa SVT:s rapportering av debatten och presidentvalet här.

Tack och småsnack!

Vilken kontrast jämfört med de andra debatter vi upplevt. Vance och Walz tar varandra i handen och talar snabbt med varandra innan de lämnar scenen. En talande bild från nattens debatt som hade en ganska lågmäld ton-utan onyanserade sammandrabbningar. Båda kandidaterna hade höga förväntningar på sig, men lyckades behandla varandra med respekt och använde sin tid för att tydliggör sin "kandidats" policy inom de olika sakfrågorna och var förvånansvärt överens i de breda diskussionerna . Det här var inte en debatt som förändrar opinionsmätningarna inför det amerikanska valet. Det kommer att fortsätta att vara ytterst jämnt och nu är slutspurten i valet upp till Kamala Harris och Donald Trump. Detta efter en högst "normal" debattkväll i New York