Hjälparbete på Kuba, människor i gummibåt i regn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Översvämningarna har i flera områden nått historiskt höga nivåer, säger Kubas president Miguel Diaz-Canel Foto: Reuters

Sex döda i oväder på strömlöst Kuba

Uppdaterad
Publicerad

Minst sex människor har dött efter det att orkanen Oscar dragit fram över delar av Kuba, enligt landets president Miguel Díaz-Canel. Ovädret drog in över ett land mer eller mindre lamslaget av ett flera dagar långt, massivt strömavbrott.

På måndagskvällen, lokal tid, uppgav energiministern Vicente de la O Levy att merparten av huvudstaden Havannas omkring två miljoner invånare hade fått strömmen åter.

Kubanerna är inte ovana vid långa strömavbrott, men det aktuella avbrottet är det värsta på länge. Det började i torsdags och växte till en total nedsläckning av elnätet för landets uppemot elva miljoner invånare i fredags. Skälet var en kedjereaktion efter det att det största elkraftverket havererat i ett redan pressat läge.

Strömavbrott

I söndags drog så ovädret Oscar in över den östligaste, nedre delen av ön och försvårade arbetet med att återställa elnätet.

Skolor och affärsaktiviteter planeras hålla stängt på Kuba till onsdag åtminstone, på grund av elproblemen.

Tigran Feiler och ett mörkt Havanna, Kuba.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Latinamerikakorrespondetn Tigran Feiler om Kubas elnätskollaps och situationen för landet. Foto: Sara Murillo Cortes/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.