Sent på tisdagen kom beskedet att Nordkorea drar sig ur onsdagens samtal på hög diplomatisk nivå med Sydkorea. Beskedet kom bara några timmar innan samtalen skulle ske.
Uttalandet har sått tvivel om det kommande toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kommer att ske som planerat i Singapore den 12 juni.
”Om USA försöker att tränga in oss i ett hörn för att tvinga oss att ensidigt ge upp vårt kärnenergiprogram, kommer vi inte längre att vara intresserade av en sådan dialog”, sade Nordkoreas vice utrikesminister Kim Kye-Gwan i ett uttalande som återgavs i statliga nordkoreanska medier.
”Bör tas på allvar”
Kärnvapenexperten Shannon Kile på Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri, säger att man bör ta uttalandet på allvar eftersom det är den vice utrikesministern Kim Kye-Gwan som gjort uttalandet. Han är nära Nordkoreas ledning, berättar Kile.
– Det bör nog tas på allvar att Nordkorea drar den här röda linjen och det måste man från USA:s sida förstå, säger han.
”Orealistiskt krav”
Han säger att det är orealistiskt att USA fortsätter att insistera på att Nordkorea ensidigt och på kort sikt ska ge upp sitt kärnvapenprogram.
– Det är ganska uppenbart att Nordkorea inte ensidigt tänker lägga ner sitt kärnvapenprogram. Det kommer att krävas förhandlingar, och det kan bli en utdragen förhandlingsprocess över en lång tid.
Tror du att det kommer att bli ett toppmöte mellan Trump och Kim?
– Min personliga bedömning så här långt är att det blir av, men jag tar ingenting för givet, och det beror en del på vad vi får höra från Washington, säger Shannon Kile.
Olika positioner
Det finns olika positioner i Vita huset om huruvida USA bör genomföra långa förhandlingar med Nordkorea, berättar Kile.
– Vi har den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton å ena sidan och Mike Pompeo, den nya utrikesministern som verkar ha en mer pragmatisk inställning, men just nu är det omöjligt att förutsäga hur det kommer att utveckla sig.
Frågetecken om militärövningar
Den militärövning som pågår mellan USA och Sydkorea med bland annat strategiskt bombflyg, uppges av Nordkorea, vara en anledning till att landet drog sig ur de fortsatta fredssamtalen med Sydkorea. Samtidigt har Nordkoreas ledare tidigare sagt att han har förståelse för att militärövningarna mellan USA och Sydkorea skulle fortskrida. Det skedde i samband med OS i januari, uppger Kile.
– Men vi vet inte om det gäller övningar som påbörjades då, eller om det gäller alla övningar från och med nu, och i framtiden. Så det är ett frågetecken som måste rätas ut.