Delegater vid klimatmötet i Lima Foto: TT

Sista försök vid klimatmöte i Lima

Uppdaterad
Publicerad

FN:s klimatmöte i Lima gör ett sista försök att på övertid nå en överenskommelse om ett slutdokument. Förslaget som ligger på bordet beskrivs som urvattnat, men klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) ser också en framåtrörelse.

Med ett nytt förslag till slutdokument gick klimatmötet i Lima in på en extra förhandlingsdag på lördagen. Motsättningarna mellan rikare och fattigare länder har inte gått att överbrygga under de två veckor som delegationer från 190 länder förhandlat.

Det förslag som lades fram under natten till lördagen var ett försök från Perus miljöminister Manuel Pulgar-Vidal att bryta dödläget. Han sade till delegaterna att förslaget inte var perfekt men att det återspeglade gemensamma ståndpunkter.

Klimatmötet i Lima 2014

– Vi är nästan framme. Jag är säker på att vi kommer att hitta lösningar, sade Pulgar-Vidal, enligt nyhetsbyrån AFP.

Romson: Finns svagheter

Men kritik kom direkt från flera länder om att man inte konsulterats och att man behövde tid för att gå igenom förslaget. Mötet ajournerades därför till eftermiddagen, svensk tid.

Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) säger till TT att hon tror att ett beslut kommer att fattas om hur nästa års inrapportering kommer att se ut och om hur en process kring ett mer ambitiöst klimatarbete inför 2020 kan tydliggöras.

– I den delen finns det tydlighet och där bedömer jag att man kommer framåt, säger Romson i telefon från mötet i Peru.

Samtidigt är det en kompromiss och kritiker har anklagat förslaget för att vara urvattnat, farhågorna är stora för att ett alltför svagt slutdokument kan underminera FN:s stora klimattoppmöte i Paris i december nästa år

Det finns ”svagheter” i texten, säger Romson.

– Men styrkan är att de beslut vi levererar i Lima ändå väldigt tydligt pekar på en process där alla länder vill kunna enas om ett avtal i Paris.

Får kritik

Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, beskriver däremot läget som ”en kapplöpning mot botten” där texten blir allt lösare och mindre konkret. Han pekar på det 37 sidor långa dokument som nu förhandlas, som är embryot till vad som ska beslutas i Paris. Om den texten finns kvar som formellt dokument när krutröken lagt sig i Lima finns det ändå något att gå på, säger han.

– Får man inte med sig en text från Lima är det att börja om på ruta ett och då är det väldigt svårt att tänka sig ett lyckat avtal i Paris, säger han.

FN:s klimatförhandlingar

  • I december nästa år möts världens länder i Paris för att för första gången på över 20 år enas om ett nytt globalt klimatavtal. Mötet sker inom ramen för FN:s klimatkonvention (UNFCC)
  • Rika och fattiga länder har varit oeniga om hur bördan för en klimatomställning ska fördelas.
  • Hoppet om att avtalet ska bli verklighet ökade dramatiskt när USA och Kina nyligen kom överens om vissa minskningar av växthusgasutsläppen inför de fortsatta samtalen.
  • USA har nu utfäst sig att minska sina utsläpp med 26-28 procent från 2005 till 2025, och Kina har lovat att landets utsläpp ska nå en topp senast 2030.
  • I och med att de båda giganterna enats efter att under flera år ha stått på varsin sida om en stridslinje är det största hindret för ett avtal sannolikt undanröjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Lima 2014

Mer i ämnet