Foto: VIGILI DEL FUOCO HANDOUT

Sjunkna lyxjakten: Åklagare utreder dråp

Uppdaterad
Publicerad

I samband med lyxjakten Bayesians förlisning har en förundersökning om dråp inletts. Det säger den italienska åklagaren på en pressträff, enligt Sky News.

– Alla möjligheter till utredning övervägs, säger åklagaren Ambrogio Cartosio.

Enligt åklagaren Ambrogio Cartosio kan olyckan, där sju av de 22 som var ombord avled, ha orsakats av ”beteenden som inte var helt i sin ordning”.

– Det kan vara en fråga om dråp, säger Cartosio.

Han tillägger att förundersökningen inte är riktad mot någon specifik person, men att han förutsätter att kaptenen samt överlevare bland besättningen och passagerarna stannar i Italien, trots att inte finns rättsliga krav på dem att göra det.

”Bara början på utredningen”

Åklagaren säger att utredarna inte utesluter någon orsak till olyckan men kommer att fokusera på ”i vilken utsträckning alla ombord blev informerade om säkerhetsprocedurerna”.

Ansvaret kan enligt åklagaren ligga hos ”besättningsmedlemmar, tillverkare eller de som ansvarade för besiktning av fartyget.

– Men alla möjligheter till utredning övervägs, inklusive vilken roll det extrema vädret som drabbade området spelade, säger åklagare Carosio.

– Det är faktiskt bara början på utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.