I Kina har nu feberkontroller införts för passagerare som anländer till Peking från staden Wuhan där coronaviruset bröt ut. Foto: AP/Emily Wang

17 döda av coronavirus i Kina – WHO i krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda av coronaviruset i Kina har nu stigit till 17 och över 540 är smittade. Världshälsoorganisationen WHO sitter nu i krismöte.

Kina har nu över 500 bekräftade fall av viruset, de flesta i Wuhan, och minst sjutton personer har avlidit.

Levande djur får inte längre föras in i staden Wuhan, där flest personer insjuknat. Wuhan ligger i provinsen Hubei där människor uppmanas att hålla sig borta från folksamlingar. Sjukdomen har spritts till andra delar av Kina samt Thailand, Sydkorea, Japan, Taiwan och USA.

Coronapandemin

Feberkontroller

Vid flera flygplatser som Heathrow i London och även i Istanbul har man infört särskilda områden för passagerare från länder där smittan konstaterats. Feberkontroller med värmekameror används också på vissa håll.

Nordkorea förbjuder nu utländska turister att besöka landet. Kinesiska turister står för majoriteten av besöken i Nordkorea.

Avråder inte

Svenska myndigheter avråder inte från resor till Kina men rekommenderar att man är vaksam på typiska symtom som feber, andningsbesvär och hosta om man varit i Kina där utbrottet av det nya viruset startade.

– Viruset verkar har spritts från människa till människa, men i liten omfattning. Det finns ännu inte tillräckligt med data för att veta hur spridningen kan utvecklas, säger smittskyddsexperten Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Världshälsoorganisationen WHO ska under ett möte på onsdagen informera om eventuella nya förhållningsregler.

Mässlingen skördar offer

Samtidigt som allt fokus riktas mot coronaviruset har 6 000 människor i Kongo Kinshasa dött i mässlingen under det senaste året. Under 2019 vaccinerades 18 miljoner barn i landet mot mässling i ett försök att hindra spridningen.

– Många kan inte vaccineras på grund av strider och säkerhetsläget i landet, trots att det finns bra och billigt vaccin. Detta är ett större problem än ebola och coronaviruset i Kina, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet