• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Barn i Gaza

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkare kämpar med över 103 000 fall av löss och skabb samt 65 000 fall av hudutslag, enligt WHO. Varning för obehagliga bilder. Foto: AP

Skabb, löss och utslag plågar Gazabor

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdomar fortsätter att frodas i Gaza, rapporterar AP.
Skabb och löss har nått epidemiska nivåer, enligt läkare i Khan Yunis.

– Det gör ont, det kliar och det finns ingen bot. Även om det funnits så har vi inte råd med den, säger Shaima Marshoud.

Läkare kämpar med över 103 000 fall av löss och skabb samt 65 000 fall av hudutslag, enligt Världshälsoorganisationen.

Av Gazas totala befolkning på cirka 2,3 miljoner har mer än 1 miljon fall av akuta luftvägsinfektioner registrerats sedan kriget började.

Krig mellan Israel och Hamas

Dessutom har över en halv miljon fall av akut diarré och mer än 100 000 fall av gulsot rapporterats, enligt FN:s utvecklingsprogram.

Epidemi av skabb

Enligt Nassim Basal, dermatolog vid Nasser sjukhuset i Khan Yunis, har skabb och löss nått epidemiska nivåer – samtidigt som spridningen av svamp- bakterie- och virusinfektioner och parasiter är bortom kontroll.

– Tvångsförflyttningar, tätheten bland människor i tält, höga temperaturer, brist på rent vatten och användningen av avloppsvatten. Detta leder till spridning av sjukdomar och ökande spridning av hudsjukdomar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet