Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har Prabowo Subianto tvättat sitt offentliga persona – från hårdför general till mysig morfar. Foto: Vincent Thian

Omstridd försvarsminister går mot valvinst – tillsammans med presidentens son

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Prabowo, som anklagats för kidnappningar och tortyr, och presidentens son Gibran, vars kandidatur egentligen inte bör gälla, leder preliminärt Indonesiens val.

Kritiker fruktar att demokratin ska urholkas och oppositionen misstänker valfusk.

”Alla beräkningar visar att Prabowo-Gibran vann... Denna vinst är en vinst för alla indonesier”. Med dessa ord adresserade den före detta försvarsministern Prabowo Subianto sina supportrar efter sin förmodade valvinst under onsdag kväll.

Tidiga beräkningarna har placerat duon Prabowo-Gibran på 58 procent i valet. Men under dagen har det spekulerats om valfusk och oppositionen vill invänta ett officiellt resultat, som kommer först i mitten av mars, innan de uttalar sig.

Anklagad för tortyr av prodemokrater

Prabowo Subianto kommer senast från uppdraget som försvarsminister för den mycket populära presidenten Joko Widodo, men hans offentliga uppdrag sträcker sig längre bak.

Han har tidigare varit gift med dottern den förre detta diktatorn Suharto, som styrde landet i 32 år. Under Suhartos regim var Prabowo chef för indonesiska säkerhetstjänsten och anklagas för att ha kidnappat 23 prodemokratiska aktivister, varav 13 fortfarande saknas, samt att hans styrkor ska ha utfört massakrer i Östtimor.

Presidentens son nomineras

Efter att ha förlorat två val mot den sittande presidenten Joko Widodo blev det nu Prabowos tur att vara favorit och förmodad vinnare. Enligt konstitutionen får man bara sitta två mandatperioder och Widodo fick därför inte ställa upp efter tio år vid makten.

Widodo har dock fortsatt ett finger med i spelet. Hans son, 36-åriga Gibran Rakabuming är Prabowos tilltänkta vice president. Sonens kandidatur är kontroversiell då man ska ha fyllt 40 år innan man kandiderar, enligt den indonesiska konstitutionen. Widodos svåger, tillika chef för högsta domstolen, har dock utfärdat ett undantag för Gibran.

Oro för demokratin

Kritikerna ser nu två risker för demokratin. För det första handlar det om Prabowos bakgrund med Suharto, och att han ska ha sagt att demokrati inte är indonesisk tradition. För det andra misstänks Widowo fortsatt få inflytande över politiken genom sin son och antas försöka upprätta en dynasti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.