Den kallades för det vita guldet. Snön ger jobb åt över hundratusen personer inom skidturismen i Alperna. En business som omsätter 600 miljarder kronor årligen. Men det vita guldet blir alltmer konstgjort.
Italien är ett av de länder som är mest beroende av konstsnö. 90 procent av pisterna har konstsnö enligt en rapport från Legambiente. I Österrike 70 procent, i Schweiz 51 procent och i Frankrike 39 procent. Siffror som hela tiden ökar.
– Tack vare dagens teknik kan jag vara här i dag och åka skidor. Men du ser själv, snön är mjuk och det är så varmt att det inte går att använda snökanonerna, säger Alessandro Tonelli som SVT:s utsända möter på toppen av en av backarna i Madonna di Campiglio.
Oro för framtiden
Uppe på över 2 000 meters höjd på den klassiska skidorten är det tio grader varmt i skuggan och även om det känns skönt i solen finns en oro hos många för framtiden.
– Här är så otroligt fint och bra skidåkning så det vore synd om den här världen försvann. Men framför allt handlar det ju om enorma pengar och folk som jobbar här på skidanläggningar, hotell, restauranger, affärer, butiker och barer, säger Giorgo Marchetti.
Han är borgmästare i Borgo Lares, en gång en fattig liten bergsby, som stora delar av Alperna. När skidturismen kom förändrade den allt.
”Måste vakna”
– Alla arbetar med att bredda utbudet med mountainbike, fiske, kanoter, camping och annat. Men skidturismen är fundamental. Jag vill tro att vi klarar det här, med hjälp av allt bättre teknik och snökanoner, säger borgmästare Marchetti.
Men klimatorganisationen Legambiente håller inte med. Ordförande i Region Alperna, Vanda Bonardo, menar att många inte vill inse allvaret.
– Skidorterna måste vakna. Konstsnön kräver enorma mängder energi och vatten och det råder allt värre torka i södra Europa och inte minst här i Italien. Det är dags att ställa om mot en mer hållbar turism för här kommer det om ett tag inte att finnas några vintrar längre.
Rättelse: I en tidigare version av publiceringen stod det att 90 procent av snön i Italiens pister är konstsnö. Rätt är att 90 procent av pisterna har konstsnö, dvs att backarna besprutas med konstsnö.