• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En kvinna utanför lokalerna där COP 28 hålls.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker Rosa Perez, delegat från Filippinerna, och andra delegater om klimatfondens innehåll. Foto: SVT

Snålt bidrag till klimatskadefond retar miljöorganisation: ”Skamligt lite”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatskadefonden som tagit form under COP28 är en stor framgång för de fattiga länder som drivit igenom den, men fonden saknar fortfarande det mesta av de enorma summor som ska ingå.

Och från miljörörelsen riktas stark kritik mot rika länder som USA, som fortfarande inte bidragit med särskilt mycket pengar.

– USA betalar 17 miljoner dollar, det är skamligt, säger Jean Su, styrelseordförande för en av världens största miljöorganisationer Climate Action Network, till SVT Nyheter.

Under många år har de länder som drabbas hårdast av översvämningar och havsnivåhöjningar begärt kompensation för klimatskador från de länder som släpper ut mest växthusgaser. Det är inte sällan fattiga länder som själva har låga utsläpp. Ett exempel är Pakistan där notan för översvämningskatastrofen 2022 beräknas landa på 300 miljarder kronor.

Klimatmöte COP29

Starkt motstånd från rika länder

Jean Su menar att den nya fonden är principiellt viktig. Den är ett erkännande för att länder som haft stora utsläpp är skyldiga till klimatförändringarna och skadorna de orsakar. Men hon är besviken på USA.

– USA är världens största utsläppare historiskt sett, så länder som USA måste bidra med mycket mer, säger hon.

Motståndet från den rika delen av världen har varit stort. Så länder som Indien och Pakistan som SVT träffar i Dubai ser fonden som en framgång.

– Den är väldigt viktig för oss, det är något vi kämpat för säger, Krishna Swaroop Vatsa, delegat från Indien.

Täcker väldigt lite av behovet

Tim Rice, talesperson för EU-kommissionen i klimatfrågor, menar att fonden skapat framåtrörelse och goodwill i förhandlingarna, vilket även kan påverka fortsättningen.

Men hittills finns lite pengar i fonden. Man talar om 700–800 miljoner dollar. Det kan låta mycket, men täcker inte ens en hundradel av det behov som olika rapporter pekar på.

-En fond är som en korg, den måste fyllas för att få betydelse, säger Nsiala Tosi Mpanu, delegat från Kongo till SVT.

Tyskland och Förenade Arabemiraten har lagt 100 miljoner dollar var. Frankrike och Italien 100 miljoner euro. Många länder, däribland Sverige har inte betalat något alls ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet