I sitt inledande tal tryckte partiledaren Martin Schulz på hur många vallöften som man fått igenom i trevarsamtalen med Angela Merkels union CDU/CSU.
– Somliga säger att oavsett vad vi kan uppnå i en regering, ska vi tillbaka i opposition. Det är inte min väg och det är inte socialdemokraternas, säger Schulz och får en del applåder.
Splittrade åsikter
Men många av delegaterna applåderar inte. Partiets extrastämman i Bonn är djupt splittrad. Motståndarna tycker att flera sociala frågor försvunnit. Till exempel att stoppa omotiverade korta anställningskontrakt. SVT Nyheter träffade förbundsdagsledamoten Hilde Matheis, som är en av de kraftigaste rösterna mot på partiets vänsterkant.
– Vi vill inte längre ha en politik som bara är för fåtalet, och inte får de många. Det håller inte att några bara får mer, medan andra bara blir fattigare, säger hon.
Så hellre nyval?
– Det handlar inte om nyval. Jag har svårt att se att det skulle vara enda utvägen. Vi låter Merkel bilda minoritetsregering, där hon måste övertyga med sina argument, precis som ni har det i Sverige.
”För en storkoalition”
Utanför kongresscentret finns flera fackförbund, till exempel gruvarbetare och järnvägsarbetare, som stödjer fortsätta regeringsförhandlingar.
– Jag är för en storkoalition eftersom de flesta väljarna har röstat för det och med en sån kan man röra sig framåt, säger Marcus Breiden som har gruvarbetarhjälm med pannlampa på sig.
Bland motståndarna har många på sig röda luvor, som en symbol för protest och motstånd. Ett ”dvärguppror” kallar de det, gräsrötterna mot höjdarna i partiet. En del har vanliga tomteluvor på sig.
– En storkoalition är dålig för vår demokrati. Det är ingen grund för en framtidsinriktad politik, som vi behöver, säger Katia Krystiof.
Om partistämman röstar ja i dag följer veckor, möjligen även månader av fortsatta förhandlingar för att bilda regering. I slutändan ska sen socialdemokraternas medlemmar få rösta ifall de godkänner att partiet kliver in i regering på nytt.