Beslutet om avstängningen fattades av president Mohamed Abdullahi Mohamed på måndagen, enligt nyhetsbyrån Reuters. De två männen har de senaste dagarna grälat om bland annat den försenade och sköra valprocessen i det konflikthärjade landet.
”Presidenten har beslutat att stänga av premiärminister Mohamed Hussein Roble och häva hans befogenheter eftersom han har koppling till korruption”, enligt uttalande från presidentkansliet.
Frostig relation i månader
Mohamed Abdullahi Mohamed, som kallas ”Farmajo”, anklagar premiärministern för att ha lagt sig i en utredning om landövertagande.
I ett uttalande på Roblekansliets Twitterkonto kallas presidentens uttalande för ”upprörande”, enligt Al Jazeera. Roble hävdar att presidentens försök att ”militärt ta över” premiärministerns kontor strider mot lagen.
Relationen mellan de två makthavarna har varit frostig i månader. I söndags anklagade de varandra för att ha skjutit upp parlamentsvalet, enligt Reuters.
SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås säger att premiärministern har tryckt på för att det ska hållas val i Somalia – medan presidenten har hållit tillbaka.
– Flera internationella bedömare menar att det finns en risk att presidenten är inne i valprocessen och försöker påverka, säger Ripås.
Gett uppmaning till säkerhetsstyrkor
USA:s ambassad i Mogadishu oroas över konflikten och skriver i ett inlägg på Twitter:
”Vi uppmanar starkt Somalias ledare till att omedelbart vidta åtgärder för att minska spänningarna i huvudstaden, att avstå från provocerande handlingar och att undvika våld”.
På måndagseftermiddagen meddelade premiärministern att han beordrat säkerhetsstyrkorna att ta order direkt från honom – vilket kan trappa upp konflikten med presidenten ytterligare.
– Eftersom presidenten till synes har beslutat att förstöra statliga institutioner . . .beordrar jag alla somaliska nationella styrkor att lyda under premiärministerns kontor från och med i dag, säger Mohamed Hussein Roble på en presskonferens.
Roble är svensk medborgare och kom till Sverige 1992. År 2000 tog han en masterexamen i miljöteknik och hållbar infrastruktur på KTH i Stockholm.
Oroligheter och uppskjutna val
Den federala regeringen i Somalia är svag och landet har inte haft något egentligt fritt och demokratiskt val sedan inbördeskriget bröt ut 1991.
Indirekta parlamentsval skulle ha hållits 2020 men sköts upp på grund av maktstrider mellan det federala styret och ett antal delstater. I våras förlängde parlamentet presidentens mandat med två år, vilket ledde till våldsamma protester. Situationen lugnades något när en tidsplan för valprocessen presenterades, parlaments- och presidentval skulle börja hållas i juli.
Men även de sköts upp. I november inleddes dock de indirekta valet till parlamentets underhus.
Källa: TT